Tudomány

Extra biztonságos levelezőt fejlesztett a CERN

A privát szféra védelmére fejlesztett levelezőt a lakosság szolgálatába állítják. Bár kissé kényelmetlen a használata.

Az email küldés alapvetően nem titkosított csatornákon folyik, így a levelezéseinkbe bárki könnyedén beleolvashat, a “NSA-nak (amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség) és a titkosszolgálatoknak pedig “valószínűleg gyakorlópálya” – fogalmazott ma igen frappánsan a Hvg.

Remélhetőleg ez hamarosan megváltozik, ugyanis egy csapat tudós létrehozott egy új és biztonságos levelező szolgáltatást, a ProtonMail-t. A levelező olyan titkosítást nyújt, aminek köszönhetően még a cég maga sem tudja, mi folyik a levélváltásokban. A szolgáltatást tavaly óta fejlesztik MIT, a Harvard és a CERN munkatársai, akik biztonságos és privát internetet szerettek volna létrehozni.

A fejlesztés egyik kiváltó oka az Edward Snowden ügy volt. Ő az az ember, aki ugye nyilvánosságra hozott szigorúan titkos dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte. Snowden egy Lavabit nevű titkosított levelezőt használt, ami ugyan védte a leveleit, az NSA jogi úton követlete a Lavabit-től, hogy szolgáltassa ki Snowden leveleit. A Lavabit tiltakozott, és inkább bezárták a céget. 

A CERN kutatói arra jöttek rá, hogy az általuk vizsgált titkosított levelezők túl bonyolultak lennének a lakossági felhasználáshoz, így igyekeztek olyan rendszert kitalálni ami könnyen kezelhető és mégis biztonságos.  ProtonMail egy olyan titkosítást használ (end-to-end) ami már bejelentkezéskor titkosít mindent, amit azután teszünk.  Ezzel a rendszerrel,sem az ő szervereik sem másoké nem férhetnek hozzá a titkosított felhasználói adatokhoz és nem tudnak belenézni a felhasználók levelezésébe sem. 

A titkosításnak a kényelem az ára

A ProtonMail nem őrzi meg a leveleket, mint a Gmail (bár meg lehet adni, hogy mikor váljanak olvashatatlanná, semmiképpen sem örökre), de a kontaktlistát sem (csak ha külön kérjük) és sem tabletről sem mobilról nem lehet használni. Csak meghívással érhető el, csupán 100 megbájt tárhelyet kapunk és havonta maximum 500 levél küldhető el vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik