Nagyvilág

Sokkolódtak a lengyelek, de marad a kormány

A lengyel közvélemény kiakadt a politikusok trágárságán és cinizmusán, miután a Wprost napilap nyilvánosságra hozott olyan hangfelvételeket, amin lengyel politikai vezetőket hallgattak le – tudósít az MTI.

A botrány miatt Donald Tusk miniszterelnök szerdán este bizalmi szavazást kért a parlamentben. A 460 fős törvényhozásban nagyon szűk többséggel, 237 szavazattal döntöttek úgy, hogy helyén maradhat a kormány.

Tusk az alsóházban elmondta, hogy azért is kért megerősítést, mert brüsszeli tárgyalásán biztosnak kell lennie abban, hogy a parlament támogatja és ahhoz is kell felhatalmazás, hogy a kormány szilárdan és állhatatosan járhasson el a lehallgatási ügy tisztázásában.

Azt továbbra sem tudni, hogy ki készítette és juttatta el a sajtónak a hangfelvételeket, amelyek közt egyébként magyar vonatkozású beszélgetés is van. A lengyel állami olajtársaság vezetője a paksi atomerőmű-beruházásról beszél, aminek kapcsán megemlíti, hogy „Orbán leszopta Putyint”, a Mol-t vezető Hernádi Zsoltról pedig azt állítja, hogy vesztegetési perében a cég jogi igazgatójának felesége jár el ügyészként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik