Belföld

Hernádi egy tanmese “áldozata”

Szerintük a lengyel cégvezető csak kiszínezte a történetet, ami egy tanmese volt.

Tegnap kiderült, a lengyel lehallgatási botránynak magyar szála is van. Jacek Krawiec, a lengyel állami olajvállalat, az Orlen vezetője a lengyel pénzügyminiszternek és a helyettesének a lehallgatott beszélgetésen a következőket mondta el:

“Elmentem ezzel Hernádihoz, mert ő nem hagyhatja el Budapestet, kérdezem tőle: és te, hány évet kapsz? És ö így mosolyogva, lazán, mondja: Figyelj, a jogászaim találtak valamit, hogy ebben a témában az ügyet bármelyik EU-s országban folytatják le és az ítélet felmentő lesz, akkor az minden EU-s országnak el kell ismernie és utazhatok Európába. Én mondom: Magyarországon lesz a per? Ő mondja: Persze. Én mondom, de tudod, hogy ez eltart két, három évig. Ő mondja: nem, áprilisban lesz ítélet. És ül mellette a jogi ügyek igazgatója, egy ilyen nagyon önelégült vendég. Ábel. És ő nevetve mondja: Ábel, mondd meg Jaceknek, ki fog engem vádolni ebben a perben Magyarországon? És Ábel mondja: a feleségem?”

Szollár Domokos, a MOL magyarországi kommunikációt igazgatójától azt kérdeztük, valóban ebben a formában hangzott-e el a történet? Szollár megerősítette: Hernádi találkozott a lengyel vezetővel, és beszélgettek is Hernádi magyar peréről, de szerintük Jacek Krawiec kiszínezte a történetet.

“A mi ismereteink szerint más hangnemben és más stílusban beszélgettek egymással. Azt gondoljuk, hogy ez egy tanmese volt, amit kiszínezett, hogy nagyobbat szóljon. Az ügy lényege, hogy Magyarországon volt egy bírósági eljárás, ami ártatlannak mondta ki Hernádi Zsoltot” – közölte Szollár, hozzátéve, hogy december közepén érkezett a delegáció, Jacek Krawiec pedig nem egyedül jött, hanem többekkel együtt.

“Nem vacsoráztak, hanem egy tárgyaláson vettek részt. Az ügy valóban előkerült, mivel pár nappal azelőtt volt az első tárgyalás” – mesélte a kommunikációs igazgató, aki ezután úgy érvelt: “ilyen plenáris tárgyaláson az emberek nem így beszélnek.”

A szóvivő szerint ez a történet nem Hernádi Zsoltról szól, hanem a lengyel cégvezetőről. “Amit lehetett olvasni meg látni, az az ő interprentációja, hogy hogyan látja a dolgot. Nem arról szól, hogy valójában mi történt, hanem hogy ezt ő hogyan írja le. Hogy színesen hogyan mondja el ezt a tanmesét a lengyel kollégájának, ez erről szólt. Nincs olyan épeszű ember, aki büntetőügyet indít maga ellen” – vélekedett.

A szóvivő kérdésünkre, hogy miért állna érdekében Jacek Krawiecnek, hogy máshogy adja elő a történetet, azt mondta: ezt nem tudja megítélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik