Nagyvilág

Ezren halhattak meg a minisztérium hibájából

Maga a veteránügyi tárca 23 halálesetet olyan ismert el, amelyek az elmúlt években gondatlanság vagy mulasztás miatt következtek be, de több mint ezer ember életéről lehet szó.

Több mint ezren halhattak meg az elmúlt évtized során az amerikai veteránügyi minisztériumhoz tartozó egészségügyi intézményeknél elkövetett szabálysértések vagy mulasztások miatt – derült ki a Tom Coburn republikánus szenátor hivatala által kedden kiadott jelentésből.

A háborút megjárt volt amerikai katonák egészségügyi ellátása körül kirobbant botrány miatt május végén lemondott Eric Shinseki nyugalmazott tábornok, veteránügyi miniszter.

Az új jelentés kormányzati vizsgálatok és olyan sajtóértesülések adatait gyűjtötte össze, amelyek az érintett intézmények által alkalmazott csalárd kezelésütemezési gyakorlatról, költségvetési visszaélésekről, rosszul gyakorolt belső felügyeletről és az elszámoltathatóság hiányáról szóltak. Maga a veteránügyi minisztérium 23 halálesetet olyan ismert el, amelyek az elmúlt években gondatlanság vagy mulasztás miatt következtek be.

Érdekük volt a hallgatás

Coburn szenátor, aki korábban orvos volt, és három rákbetegséget élt túl, kijelentette, hogy a kormányzatnak hozzá kellene járulnia a veteránok magánkórházakban történő kezeléséhez. A politikus azt állította, hogy az afganisztáni és az iraki háború óta a hadviseltek ügyeivel foglalkozó tárca 20 milliárd dollárt fordított olyan, az egészségüggyel nem kapcsolatos kiadásokra, mint amilyen az irodák felújítása, soha fel nem használt szoftverek szabadalma, kormányzati bankkártyákkal végrehajtott, igazolatlan vásárlások, valamint olyan telefonos szolgáltató központ felállítása, ahová átlagosan csak napi 2,4 hívás fut be.

A tárca által Las Vegasban, Orlandóban, Denverben és New Orleansban felügyelt építkezéseken egyedül a késedelmek miatti kötbér és a költségvetési túllépések 1,5 milliárd dollárra rúgtak. 2001 óta a tárcánál 845 millió dollárt fordítottak a mulasztások okozta károk kezelésére. Ebből 36,4 milliót a megkésett kezelések miatti kártérítésekre fizettek ki. Kiderült, hogy a minisztériumnál alkalmazott belső ösztönző rendszer abban tette érdekeltté a vezetőket, hogy elhallgassák, ha a páciensek több havi várakozásra kényszerültek.

A CNN által 2013 novemberében leleplezett visszaélések nyomán megdöbbentő estek kerültek nyilvánosságra. Egy veteránnak például 8, egy másiknak pedig 7 évig kellett várnia az első diagnózisára.

Kábítószer, nemi erőszak, lopás

2013-ban a veteránügyi minisztérium felső vezetőinek 78 százaléka prémiumban vagy egyéb jutalomban részesült. A tárca egy regionális volt igazgatója, Michael Moreland 63 ezer dollárnyi prémiumot kapott a fertőzés-megelőzés terén elért sikeriért, miközben egy belső vizsgálat szerint éppen ő volt a minisztérium pittsburghi illetékese, amikor a városban a légiósbetegség kitörése 2011-2012-ben hat veterán életét követelte.

A jelentés szerint a minisztérium alkalmazottjai súlyos bűncselekményeket követtetek el, egyebek között kábítószert árultak a pácienseknek, megerőszakolták és meglopták őket. Volt eset a veteránok személyes adatainak crack kokainért cserébe történő kiszolgáltatására és a halálozási adatok meghamisítására.

A minisztériumnál belső vizsgálatot indítottak, amely a tárcához tartozó 69 egészségügyi intézményre terjed ki. A visszaélések tisztázása és a tárcavezető leváltása fontos az Obama-kormány számára, már csak azért is, mert az idei választási év Amerikában. A “félidős” kongresszusi erőpróba azzal fenyegeti a demokratákat, hogy a képviselőházi többség 2010-es elvesztése után a szenátusban is kisebbségbe kerülhetnek.

A veteránok többsége az ügyeikben illetékes minisztériumban kirobbant botránytól függetlenül is republikánus szavazó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik