Szórakozás

Elhunyt az első világháború utolsó brit veteránja

110 éves volt a britek utolsó, egyébként híresen pacifista háborús veteránja.

Claude Choules Angliában született, és már 15 éves korában csatlakozott a Királyi Tengerészethez, ahova csak úgy tudott bekerülni, hogy idősebbnek hazudta magát valódi koránál – olvasható a BBC honlapján.

A kezdeti militarista lelkesedése idővel alábbhagyott, és bár szolgált a második világháborúban is, később mint lelkes pacifista hangoztatta háború ellenes nézeteit. A 110. születésnapját családja köréban márciusban ünneplő férfi volt az 1914 és 1918 közötti világháború utolsó ismert háborús veteránja – emeli ki az írás.

Claude Choules mint robbantásárt felelős hajós tiszt szolgált a seregben. Az első világháborút követően, felesége megismerése után Ausztráliában telepedett le. A második világháborúban már mint vezető beosztású tengerészparancsnok szolgálta a szövetségeseket Ausztrália partjainál, a Japánokkal szemben.

Nyolcvan éves korában beiratkozott egy írás fejlesztő kurzusra, hogy hitelesebben tudja visszaadni családja számára tervezett memoárját. Claude Choules életében a háborús élmény mindig is egy kiindulási pont matradt, de ennek ellenére a veterán békepárti volt. Még az éves militarista díszfelvonulásokat is megvetette – emlékeztet a BBC tisztelgő írása.

Az első világháború Nagy-Britanniában élő utolsó brit háborús veteránjai közül 2009-ben hárman is elhunytak, Bill Stone, Henry Allingham és Harry Patch – és most a 110 éves férfi után – ma már csak egy veterán van életben. Florence Green a női légierőnél szolgált felszolgálóként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik