Nagyvilág

Gyerekkatonákkal gyilkoltatnak Szíriában

A Szíriában harcoló ellenzéki fegyveres csoportok növekvő számban alkalmaznak gyermekkatonákat – derül ki a Human Rights Watch (HRW emberi jogi szervezet jelentéséből.

A szervezet szerint egyes szélsőséges csoportok (mint például az Iraki és Levantei Iszlám Állam) külön programokat indítottak gyermekek beszervezésére és kiképzésére. Állítólag már 15 évesek is harcolnak egyes csoportokban – derül ki a szervezet hétfői jelentéséből – amely egyebek között kiskorúként verbuvált fegyveresek megkérdezésén is alapul.

A HRW arra figyelmeztetett, hogy ez háborús bűnnek is minősíthető, és felelősségre vonhatók azok az országok is, amelyek ilyen szervezeteket anyagilag támogatnak.

“A szíriai fegyveres konfliktus borzalmait tovább növeli, hogy gyermekeket küldenek a frontvonalra” – áll a jelentésben, amely a kormány oldalán álló csoportokkal ezúttal nem foglalkozott.

A most kiadott jelentés nem ad becslést a gyermekkatonák számáról, de idéz egy, az ellenzékhez közel álló szír szervezetet, amely nemrégiben azt közölte, hogy 2011 szeptembere óta 194 “nem civil” gyermeket öltek meg Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik