Nagyvilág

Gyermekek ezreiből csinálnak katonákat Dél-Szudánban

Több mint 9 ezer gyermek harcol Dél-Szudánban az egymással szemben álló belháborús felek soraiban - jelentette ki Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán, az országban tett látogatását követően. Hozzátette, hogy ez a háborús bűnök közé tartozik.

Pillay – aki Salva Kiir elnökkel és ellenlábasával, Riek Machar volt alelnökkel is találkozott – iskolák elfoglalására, lányok és asszonyok elrablására és megerőszakolására, gyermekek meggyilkolására is felhívta a figyelmet. Legalább 32 iskolát fegyveresek foglaltak el, emellett a szembenállók húsz egészségügyi intézményt is megtámadtak.

Az emberjogi főbiztost Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár menesztette Dél-Szudánba az elmúlt hetekben ott elkövetett mészárlások miatt. A nemzetközi szervezet fokozni akarja az országban hónapok óta tomboló belharcok elfojtását célzó erőfeszítéseit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a múlt héten szankciókkal fenyegette meg mind a kormányerőket, mind a felkelőket.

A világ legfiatalabb államában azután törtek ki harcok, hogy Kiir elnök államcsínykísérlettel vádolta meg tavaly júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi tagadja ezt, és azzal vádolja az államfőt, hogy valójában csak politikai ellenfeleit akarja kiiktatni. A konfliktus áldozatainak száma több tízezerre tehető, s legkevesebb egymillióan menekültek el otthonukból.

Pillay megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy mind az elnök, mind legfőbb ellenlábasa közömbösnek mutatkozott az országot sújtó jelentős éhínséggel szemben. Több százezer embert fenyegető veszélyről van szó, amelyet súlyosbít, hogy a szemben álló vezetők képtelenek békés úton megoldani konfliktusaikat – fogalmazott.

Kijelentette: “a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia az ország politikai vezetőire, hogy hagyjanak fel azzal a tevékenységükkel, amely vakon az önmegsemmisülés útjára vezeti a népet”. “Meddig kell még ennek így folynia ahhoz, hogy Kiir elnök és Machar úr úgy döntsenek, véget vetnek a konfliktusnak, amit egyedül ők tehetnek meg?” – fűzte hozzá.

Pillayt elkísérte Adama Dieng, a népirtások megelőzésében illetékes ENSZ-megbízott is, aki a sajtótájékoztatón azt mondta, a világszervezet nem engedi, hogy a húsz évvel ezelőtti ruandai népirtás Dél-Szudánban is megismétlődjön. Figyelmeztetett, hogy az uszítás és az etnikai alapú öldöklés magában hordozza olyan méretű erőszak kirobbanásának a veszélyét, amelyet nem lehet féken tartani.

“Ban Ki Mun főtitkárt nagyon nyugtalanítja a helyzet, és ügyelni akar arra, hogy ami Ruandában történt, soha ne ismétlődhessen meg máshol ezen a kontinensen” – mondta Dieng. Hozzátette: ennek az lehet az egyik garanciája, ha a Dél-Szudánban elkövetett bűnök nem maradnak megtorlatlanok. “A büntetlenség jelenlegi gyakorlata csak arra jó, hogy aláaknázza erőfeszítéseinket” – hangoztatta a különmegbízott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik