Nagyvilág

Az amerikaiak beszóltak Lázár miatt

Többek közt a Norvég Alap körüli hercehurca, az Origo főszerkesztőjének kirúgása és a reklámadó kerültek a kifogásolt dolgok listájára.

Magyar ügyekben szólalt fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bécsi közgyűlésén Gary Robbins. A szervezet amerikai delegáltja szerint politikai okok álltak az Origo főszerkesztőjének a menesztése mögött. Felszólalását azzal kezdte, hogy aggódik néhány friss magyarországi fejlemény miatt, elsőként említve a Norvég Alap kormányzati letámadását – számolt a be Cink.

Robbins hosszabban beszélt a sajtószabadságot érintő kérdésekről, szerinte a magyar újságírók öncenzúrát gyakorolnak, mert tartanak a kormányzatot kritizáló cikkeikre érkező válaszcsapásoktól. Majd nevek nélkül felidézte az Origo Lázár-cikkeit, és Sáling Gergő kirúgását. Kitért a legmagasabb sávban a bevétel 40 százalékát kitevő, sajtószabadságot fenyegető reklámadóra is. Közölte, hogy az Egyesült Államok egyetért Dunja Mijatovićnak, az EBESZ sajtószabadság-felelősének kritikájával, miszerint a törvényt megfelelő egyeztetés nélkül, gyorsított eljárásban fogadták el.

Az amerikai delegált beszédét figyelmeztetéssel zárta, mely szerint arra bátorítják a magyar kormányt, hogy tartsanak széles körű egyeztetéseket a civil szférával és a médiacégekkel. Keressenek kölcsönösen elfogadható megoldásokat, amelyek összhangban vannak Magyarország EBESZ-kötelezettségvállalásaival a szabadságjogokról, így a sajtószabadságról.

A bécsi székhelyű EBESZ célja a korai figyelmeztetés, a válságmegelőzés, a válságkezelés, a válság utáni rehabilitáció.A felszólalást eredetiben itt olvashatják el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik