Nagyvilág

Engedély kell a bíráló cikkekhez

A kínai újságírókat a korrupció visszaszorítására hivatkozva korlátozzák.

Csak feletteseik előzetes engedélyével tehetnek közzé kritikus cikket mostantól a kínai újságírók – jelentette be a kínai állami rádió, film- és televízió főhivatal.

A testület indoklása szerint az új szabályozásra az álhíreket terjesztő és cikkeikért kenőpénzt elfogadó újságírók miatt van szükség.  A hírügynökségeknek fel kell venniük a harcot a korrupció ellen, és az igazságügyi szerveknek kell átadniuk a törvénysértő munkatársakat – folytatja a hivatal.

Az elmúlt hónapokban több olyan esetre is fény derült, amelyben újságírók pénzért pozitív híreket közöltek vagy kritikus írás nyilvánosságra hozatalával zsaroltak ki pénzt, a szigorításra emiatt is szükség van – írja a hatóság.

Az új rendelkezések szerint a kínai újságírók a jövőben nem alapíthatnak bíráló véleményük közlésére internetes oldalt vagy videomegosztó portált, és nem publikálhatnak kritikát tartalmazó belső jelentéseket. Interjút készíteni és cikket írni csak az előre kijelölt témában van joguk, azon túl nem – írja a főhivatal.

A hírügynökségeknek folyamatosan figyelniük kell a társadalom, valamint a propagandaosztály és más szabályozó szervek visszajelzését – áll a dokumentumban.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű nonprofit szervezet a határozat kiadását követően aggodalmának adott hangot, mondván, a rendelkezések a média szerepét aknázzák alá, s azt a kritikus hangok elhallgattatására indított szélesebb kampány részeként értékelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik