Belföld

A Krétakör nem számol be a Norvég Alap pénzeiről

A Krétakör Alapítvány szerint nincs joga a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pénzeket vizsgálni, így nem működik együtt a hatósággal.

Az alapítvány csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint döntésükről Gulyás Márton ügyvezető telefonon tájékoztatta a hivatal kapcsolattartásra kijelölt munkatársát.

„Nincs joguk vizsgálódni”

Csütörtökön számos civil szervezet, köztük a Krétakör Alapítvány is, ajánlott levelet kapott a Kehitől, amelyben a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pénzek ellenőrzéséről tájékoztatták őket – írta az alapítvány. Megjegyezték, hogy “az elmúlt hetekben a civil szervezetek ellen indított lejárató kampány miatt” már számítottak erre a lépésre. A Kehi vizsgálatának jogosságáról számos jogásszal konzultáltak, és véleményük alapján az alapítvány szerint a Kehinek nincs joga a NCTA-tól elnyert pénzeket vizsgálni. Ezt azzal indokolták, hogy a Kehi feladata az állami pénzek költése feletti kontroll, ellenben az NCTA-tól elnyert pályázati pénzek függetlenek a magyar államháztartástól.

A Krétakör Alapítvány a közleményben hangsúlyozta, hogy eddig is együttműködött a törvényben előírt szervezetekkel. A szervezetnél ellenőrzést tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, működésükről folyamatos könyvvizsgálói jelentés készül, s – mint kiemelték – “mindig, mindent rendben találtak”.

“A Krétakör Alapítvány a továbbiakban is együtt fog működni a törvény által meghatározott szervezetekkel, de nem fogja magát alávetni politikai szándékból indított vizsgálatoknak!” – fogalmazott közleményében az alapítvány.

Összefonódásokról beszél a kormány

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára múlt csütörtökön mondta az MTI-nek, hogy két témában tárgyalt a magyar küldöttség a norvég alapokról Brüsszelben: a kormányhoz tartozó 9 program kérdéséről sikerült megállapodni, ugyanakkor a civil alapról nem közeledtek az álláspontok – nyilatkozta.

Csepreghy Nándor elmondta a Kehi-vizsgálat azt igyekszik kideríteni, hogy valóban civil szervezeti támogatások történtek-e civil célokra, vagy pártpolitikai finanszírozásról van szó. A helyettes államtitkár szerint egyértelmű bizonyítást nyert, hogy személyi összefonódásokról van szó. A legnagyobb probléma az, hogy ugyanazok a szereplők, magánszemélyek döntenek a civil alap forrásainak felhasználásáról, akik a másik oldalon, a különböző alapítványokban érdekeltek. “Ezt takargatja a norvég civil alap elosztásában résztvevő Ökotárs Alapítvány, amikor nem hozza nyilvánosságra az értékelők névsorát” – fogalmazott.

A magyar küldöttség jelezte a norvég partnernek, hogy a Kehi a vizsgálatot befejezi. Lázár János miniszter arra utasította a Kehit, hogy a lehető leggyorsabban végezzék el a munkát. A vizsgálati eredmény birtokában leülnek az Ökotárs vezetőivel, illetve a norvég kormány képviselőivel, hogy megbeszéljék a továbbiakat – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor május 29-i sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy a magyar kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is vizsgálni, hogy a norvég alapokból Magyarországra érkezett pénzek felhasználása rendben zajlott-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik