Nagyvilág

Bombával robbantották az ukrán gázvezetéket

Az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéket pokolgéppel robbantották fel kedden – állítja Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A Gazprom szerint rossz állapotban volt a nyolcvanas években épült csővezeték.

“Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt” – ismertette Avakov szerdán a kormányülésre készített jelentését.

Az ukrán energetikai minisztérium “kitervelt felforgató cselekménynek” nevezte a robbantást, amelynek következtében mintegy tízmillió köbméter földgáz ment veszendőbe. A tárca szerdai közleménye szerint a terrorcselekmény célja az ukrán gázszállító rendszer és az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt.

Vialij Markelov, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgató-helyettese a LifeNews orosz televízió kérdésére közölte, hogy a Gazprom nem folytat vizsgálatot az ügyben, minthogy a gázvezeték ukrán tulajdonban van.

Az orosz vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték még a Szovjetunió idején, az 1980-as években épült. Ukrajnában azonban nem végezték el rajta a teljes felújítást, így az akkor létesített egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszához képest az ukrajnai rosszabb állapotban van. “Nem ez volt az egyetlen baleset az ukrán vezetékrendszeren” – tette hozzá Markelov.

Markelov egyúttal közölte, hogy a gázszállítás biztosítva van Ukrajnából a rajta keresztül földgázt vételező országokba, mert a szállítást tartalékvezetékre irányították át az érintett szakaszról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik