Gazdaság

Rendkívüli szabadsághoz vezethet a gázhiány

Több hónapra való gáztartalékunk van már, de ha még ez sem lenne elég, rendkívüli szabadságot rendelhet el a kormány a gondok enyhítésére.

Az oroszok

Keddtől bekeményített az orosz fél, elzárták a gázcsapot. Az ukránok csak akkor kapnak tőlük gázt, ha előrefizetnek. Az ukránok mintegy ezermilliárd forinttal tartoznak, és az orosz fél nem fogadta el az Európai Biztottság javaslatát sem az árra, sem a részletfizetésre vonatkozóan.

Ennek ellenére egyelőre folyamatos a földgázszállítás Ukrajna felől, az orosz export szüneteltetése nem okoz benne zavart – tájékoztatta a Napi.hu-t a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Seszták:

  • Nem lesz Magyarországon ellátási probléma

Azért tartalékolunk!

A biztonság kedvéért azért a múlt évinél jóval magasabb szintre kezdték feltölteni a a földgáztartalékot, így az ausztriai behozatallal együtt többhavi tartalékunk lenne válsághelyzet esetére, különösen a nyári hónapokban – tudta meg a lap.

Annak is utánajártak, mi lenne, ha mégis gond lenne, vagyis kinél zárnák el először a gázcsapot. Ezt egyébként törvény szabályozza.

Válsághelyzetben ez lenne a menetrend

Először az erőművekben zárnák el a gázcsapot, mert azok más fűtőanyaggal is tudnak üzemelni, legutoljára pedig az alapvető élelmiszer-előállító üzemekben.

A lakosságot, a közellátást biztosító felhasználókat (amelyek nem állíthatóak át más üzemanyagra) ellátó távhőszolgáltatók földgázellátását azonban a jelenlegi törvény szerint nem lehetne korlátozni. Ahogy azon fogyasztókét sem, amelyeknél a gázcsap elzárása emberéletet, egészséget veszélyeztetne vagy környezeti katasztrófát okozna.

A kormány egyébként úgy is mérsékelheti a földgázfogyasztást, hogy rendeletben módosítja a munkanapok, munkaszüneti napok, vagyis a munkavégzés rendjét és például a boltok, ügyfélszolgálatok nyitva tartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik