Nagyvilág

Telefonon beszélt Putyin és Porosenko

Az orosz és az ukrán elnök telefonon beszélt egymással a kétoldalú viszonyról, az ukrán válságövezetben uralkodó helyzetről és a tűzszünet esetleges kihirdetéséről.

A telefonbeszélgetés alkalmával Putyin aggodalmát fejezte ki két orosz újságíró tragikus halála miatt a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében. Hangsúlyozta, hogy szavatolni kell a sajtó képviselőinek feltétlen biztonságát a válságövezetben – írja az MTI.

“Porosenko részvétét fejezte ki az orosz sajtó képviselőinek halála miatt, és arról biztosította Putyint, hogy utasítására lefolytatják a megfelelő vizsgálatot, és megteszik a szükséges intézkedéséket az újságírók biztonságának szavatolása érdekében” – mondta Peszkov.

Putyin és Porosenko június 6-án találkozott egymással a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepség alkalmával. Porosenko másnap tette le a hivatali esküt.

Az orosz és az ukrán média kedd este adott hírt arról, hogy két orosz újságíró vesztette életét Ukrajnában, miután tüzérségi összecsapás robbant ki az ukrán hadsereg és az oroszbarát erők között az ország keleti részében fekvő Luhanszk környékén. A VGTRK orosz állami televízió- és rádiótársaság háromfős stábja a Luhanszktól északra fekvő Metaliszt falunál forgatott, és tüzérségi lövedék robbant közelükben. Anton Volosin hangmérnök a helyszínen meghalt, míg a tudósító, Igor Kornyeljuk a kórházba szállítás után. Operatőrüknek nem esett baja.

Az orosz külügyminisztérium a honlapjára feltett közleményében azt írta, hogy az újságírók halála az oroszbarát felkelők ellen indított ukrán hadművelet “bűnös jellegét” bizonyítja. Moszkva egyben azt követelte a kijevi hatóságoktól, hogy vizsgálják ki a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik