Nagyvilág

Ukrajna: a vezérkar is hibás a lelőtt gépért

Szemen Szemencsenko az ukrán Fegyveres Erők vezetését hibáztatja a szakadárok által leszedett katonai szállítógépen tartózkodók haláláért.

A Kelet-Ukrajnában zajló terrorista ellenes műveletet végrehajtó Nemzeti Gárdát erősítő Donbasz önkéntes zászlóalj parancsnoka szerint a 49 deszantos haláláért a merénylet közvetlen végrehajtóin túl az ukrán vezérkar is alapvető felelősség terheli. Szemen Szemencsenko szerint a Fegyveres Erők vezetésének tudnia kellett arról, hogy a Moszkva-barát szakadárok a kézifegyvereken kívül immár harckocsikkal, sőt légvédelmi rakétarendszerekkel is rendelkeznek.

„Hol van és mivel foglalkozik a katonai felderítésünk, ha létezik ilyen egyáltalán? Kik végzik a helyzetelemzést, foglalkozik-e bárki a kockázati tényezőkkel, és egyáltalán: melyikünk jut legközelebb ugyanerre a sorsra?!” – fakadt ki az ukrán IL-76-os lelövését követően személyes Facebook-oldalán a mintegy 600 harcedzett veterán önkéntesből verbuvált zászlóalj parancsnoka.

A világhálón az elmúlt órákban több videófelvétel is felkerült a gép lezuhanásának helyszínéről. Időközben a szakadárok közölték, hogy a nap folyamán Gorlovka fölött sikerült lelőniük egy SZU-24-es vadászbombázót is. Az utóbbi hírt hivatalos ukrán források még nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik