Nagyvilág

Sok ukrán katona halhatott meg a lelőtt katonai szállítógépen

Lelőttek egy IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgépet szombatra virradóan a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében, 49 emberrel a fedélzetén.

Legkevesebb 49 ember vesztette életét a támadás miatt az ukrán védelmi minisztérium szerint. Vladiszlav Szeleznyov, a szakadárok ellen indított művelet szóvivője azt közölte, hogy egyelőre nincsenek végleges adataik, de megjegyezte, eddig a szombati a két hónapja kezdődött művelet legtöbb áldozatot követelő incidense. A lelőtt repülőgép éppen a luhanszki repülőtér felé közeledett, katonákat, valamint felszerelést és ellátmányt szállított.

Kijev az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé a támadásért. “A terroristák orvul nagy kaliberű gépfegyverrel lőttek” – fogalmazott szombat reggel ismertetett közleményében a védelmi minisztérium, amely együttérzését fejezte ki a halottak családjainak. A szeparatisták Zenit típusú rakétákat is használtak.

Az ukrán hadsereg éppen az előző nap foglalta vissza Mariupol várost az oroszbarát szakadár lázadóktól. Luhanszkban és környékén – csakúgy, mint Donyeckben – hetek óta tart az ukrán hadsereg “terrorellenes hadművelete” az ottani oroszbarát szeparatisták ellen, akik kikiáltották a “luhanszki népköztársaságot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik