Nagyvilág

Megvették Velence horrorszigetét

Több mint félmillió euróért (mintegy 150 millió forintért) vásárolta meg kedden Luigi Brugnaro olasz üzletember Poveglia legendák övezte szigetét, ahol karantén és elmegyógyintézet is működött.

Az 52 éves Luigi Brugnaro az Umana Holding nevű velencei vállalatcsoport elnöke, a Reyer kosárlabdacsapat tulajdonosaként is ismert. A velencei lagúna egyik legnagyobb, 7,25 hektáros szigetét az 513 ezer eurós kikiáltási áron szerezte meg az üzletember, ő volt az egyetlen induló a liciten.

420 ezer eurót gyűjtöttek

A szigetért a Velencében élők egy csoportja nemzetközi internetes gyűjtést indított, a 160 ezer résztvevő azonban az árverésig csak 420 ezer eurót tudott összeszedni.

A szigettulajdonos Luigi Brugnaro sajtótájékoztatóján kijelentette: azért vásárolta meg a szigetet, hogy Poveglia Velencéé maradhasson. Mint mondta, nem akarja az amerikaiaknak vagy az araboknak eladni új szerzeményét és a szigeten nem tervezi luxusszálloda építését sem. Hozzátette: azt szeretné, ha a velenceik segítenének neki feltámasztani az évtizedek óta elhagyatott szigetet, ehhez Luigi Brugnaro szerint további 20 millió euró szükséges.

Karanténsziget volt

Poveglia az árveréstől számított 30 nap múlva lesz az üzletember tulajdona. A szigetre pályázó velencei lakossági csoport máris jelezte, hogy az árverést érvénytelennek tekinti, mivel szerintük az alig több mint félmillió euró nem fedi Poveglia értékét.

A velencei lagúna egyik gyöngyszemének tartott Povegliát a második világháborúig többek között karanténszigetként használták a fertőző betegek és a távolról érkezett hajók legénysége számára. A háború után elmegyógyintézet is működött a szigeten, azért Povegliát félelmet keltő legendák is övezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik