Nagyvilág

Ő lehetett a világ legidősebb embere

Meghalt Carmelo Flores ajmara indián, akit a bolíviai hatóságok 123 évével a földkerekség legidősebb embereként ismertek el, a rekordok könyve azonban ezt nem fogadja el. A matuzsálem a quinoa növény fogyasztására esküdött, de a kokalevelet is folyamatosan rágcsálta.

Az egész életét 4000 méter magasan, a Titicaca-tó partján, egy Frasquia nevű falucskában leélő férfi keresztelőlevéllel tudta “bizonyítani”, hogy 1890. július 16-án született. Mivel azonban Bolíviában csak 1940-ben kezdték meg a hivatalos születési anyakönyvek kibocsátását, a világ legöregebb embereit számon tartó Guinness Rekordok Könyve nem találta igazoltnak Flores állítólagos matuzsálemi korát.

Morales lapostévét adott

A bolíviai kormány azonban hitelesnek minősítette az ajmara indián törzshöz tartozó férfi életkorát, és azon fáradozott, hogy azt nemzetközileg is elismertesse. Tavaly Evo Morales elnök is felkereste, és ajándékokkal – köztük ruhaneművel, élelmiszerrel és lapostévével – halmozta el.


Az elnökkel (Fotó: Europress Fotóügynökség)

Egyetlen élő fia, a 70 éves Cecilio Flores kedden jelentette be, hogy előző este egy La Paz-i kórházban meghalt az apja. A falu orvosa szerint a matuzsálem már régóta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett, s állapota nemrég romlott meg hirtelen.

A quinoa és a koka segíthetett

Carmelo Flores annak tulajdonította hosszú életkorát, hogy az inkák aranyaként is emlegetett andesi “csodagabona”, valójában a parajok és a céklák családjába tartozó, számos jótékony hatással rendelkező quinoa növény magvaival és folyóparti gombákkal táplálkozott, és állandóan kokalevelet rágott.

Utolsó éveiben újrahasznosított gumiabroncsból készült lábbeliben járt, és egy pléden fekve figyelte a falu nyüzsgő életét.

A világ igazoltan leghosszabb életkort megért embere egy francia nő, Jeanne Calment, aki 122 évesen halt meg 1997-ben. A Guinness nyilvántartása szerint a világ igazoltan legidősebb nője jelenleg 116, legidősebb férfija pedig 111 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik