Nagyvilág

Kirúgták az indián katonákat Bolíviában

702 katona nyugállományba helyeztek "zendülés" miatt, mert az ajmara és kecsua indián tiszthelyettesek a faji megkülönböztetés ellen tiltakoztak.

A hadsereg, a haditengerészet és a légierő által közösen kiadott közleményben úgy fogalmaztak: az érintett katonák “zendülést, lázadást szítottak, politikai akciókat hajtottak végre, és támadást intéztek a fegyveres erők becsülete ellen”.

Családi tüntetés volt

Az eddig példátlan katonai tiltakozó akciót kedden kezdte mintegy ötszáz tiszthelyettes és őrmester, aki terepszínű uniformisban átvonult a fővároson, La Pazon. Csütörtökre a számuk mintegy ezerre – más forrás szerint kétezerre – nőtt, s velük tartott néhány feleség és ajmara törzsi vezető is, támogatva követeléseiket.

A tüntetők azt nehezményezik egyebek közt, hogy őslakos tiszthelyetteseknek nemigen van lehetőségük a tisztek sorába emelkedni, s olyan változásokat követelnek, amelyek révén elvégezhetik a hivatásos tiszti pályához szükséges tanulmányokat.

Az államfő is indián

Követelik a tiltakozó mozgalom négy, hétfőn menesztett vezetőjének szabadon bocsátását, továbbá a tisztekéhez hasonló színvonalú orvosi ellátást.

“Nem a kormány ellen vagyunk, hanem a hadseregben uralkodó kapitalista, neoliberális és gyarmati rendszer ellen” – mondta az egyik tiszthelyettes-szövetség vezetője, aki előzőleg felhívott a demonstrációkra. Evo Morales elnök egyébként maga is ajmara, s az első államfő Bolíviában, aki az indián többségből került ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik