Nagyvilág

Belehalt a melegbe egy cirkuszi fóka

Hetven kilométeres utat kellett volna átvészelnie az állatnak. Ha szabálytalanság történt, vagy gondatlanság miatt pusztult el, akkor a felelősök börtönbe is kerülhetnek.

Nem élte túl a szokatlanul nagy hőséget egy cirkuszi fóka Észak-Morvaországban, az állat szállítás közben pusztult el – közölte kedden a helyi sajtó az észak-morvaországi Karvinában.

A Prince cirkusz tulajdonában lévő nyolcvankilós Logan nevű nőstényfókát Frenstát nad Radhostem városból hétfőn vitték Karvinába. Logant és társát egy speciális, víz nélküli tartályban szállították, ami az állatorvosok szerint megszokott dolog. A mintegy 70 kilométeres úton Logan teste annyira felmelegedett, hogy a fóka elpusztult. A szintén nagyon kimerült társát a tartályba öntött hideg vízzel sikerült megmenteni.

Kockázatos út

Bár az állatorvosok szerint ekkora távolság esetén általában nem okoz problémát a fókák víz nélküli szállítása, a hatóságok és a rendőrség mégis vizsgálatot rendelt el az ügyben.

“Felmerült annak gyanúja, hogy valakik nem tartották be az előírásokat” – közölte Zlatusa Viacková, a karvinái rendőrség szóvivője. Viacková szerint az érintetteknek tisztában kellett lenniük azzal, hogy a több mint 30 fokos hőségben a fókák víz nélküli szállítása komoly veszélyeket rejt magában.

A keletkezett kár mintegy 300 ezer korona, azaz több mint három millió forint. Amennyiben a vizsgálatok szabálytalanságokat, gondatlanságot állapítanak meg, a felelősök akár hathónapos börtönbüntetést is kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik