Nagyvilág

Víztározót foglaltak el a szakadárok Donyecknél

Könnyen katasztrófahelyzetet teremthetnek, de a szakemberek szerint egyelőre nincs vész.

 

Egy a kelet-ukrajnai iparvidék vízellátása szempontjából stratégiai fontosságú víztározót foglaltak el Moszkva-barát fegyveresek Donyeck közelében.

A vízügyi hatóságok közleménye szerint egy fegyveres csoport szállta meg a Karlovszki-víztározó gátjait és zsiliprendszerét szombaton. A szakadároknak részben sikerült megnyitniuk a zsilipeket, ezért a tározó vize ha lassan is, de apadni kezdett.

A létesítmény fontos része a Doni-medence nagyvárosait, ipari üzemeit és bányáit ivóvízzel ellátó Dnyeper-Donbász csatornarendszernek. Részben ebből a tározóból oldják meg a közel egymilliós lélekszámú Donyeck, illetve az ukrán kormánycsapatok által minap visszafoglalt Krasznij Liman vízellátását.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy mik a szakadárok szándékai a létesítménnyel, de tény, hogy már több ízben intéztek támadást ellene, és nem egyszer fenyegetőztek a gátak felrobbantásával. Utóbbi esetben gyakorlatilag saját magukat fosztanák meg az ivóvíztől, másrészt az áradat számos jelenleg is üzemelő szénbányát lenne képes hosszú évekre használhatatlanná tenni. Elképzelhető, hogy a szeparatisták így akarják sakkban tartani a bányák tulajdonosait, illetve magukat a bányászokat is, akik egyre elégedetlenebbek a térségben uralkodó felfordulás miatt, egyformán hibáztatva Kijevet és a már egymás közt is marakodó szakadár csoportosulásokat.

A vízügyi szakemberek szerint az apadás jelenlegi üteme és a megnyitott zsilipeken át távozó víz mennyisége egyelőre nem fenyeget nagyobb katasztrófával, de a helyzet bármikor tragikusra fordulhat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik