Nagyvilág

Merényletek Ukrajnában az elnöki beiktatás napján

Kijevben felrobbant egy kocsi, a kelet-ukrajnai Donyeck központjában pedig ezzel szinte egy időben, meggyilkolták Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető egyik közeli munkatársát.

Két merénylet is történt Ukrajnában szombaton, Petro Porosenko elnök hivatali beiktatásának napján.

Az ukrán főváros központjában, nem messze az elnöki hivatal épületétől, ismeretlen okból felrobbant egy gépkocsi. Vezetőjét súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Ugyanezen a napon Donyeck központjában ismeretlenek lelőtték Makszim Petruhint, aki Denisz Pusilinnek, az úgynevezett “donyecki népköztársaság” társelnökének volt közeli munkatársa.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint Petruhin, a donyecki legfelsőbb tanács képviselője humanitárius kérdésekkel foglalkozott. Éppen a volán mögött ült, amikor egy mellette elhaladó mikrobuszból ismeretlen fegyveresek rálőttek és megölték.

Alekszandr Borodaj, a donyecki “miniszterelnök” nyilatkozatában leszögezte: a donyecki hatóságok terrorakciónak tekintik a merényletet.

Büntetlenséget ígért a szakadároknak a fegyverletételért

Petro Porosenko délelőtt tette le a hivatali esküt a kijevi parlament ünnepélyes ülésén.

Mindenki ott volt, aki számít Ukrajnában. Az elnökválasztás második helyezettje, Julija Timosenko az ortodox egyház pátriárkájával beszélgetett. De nagy tapsot kapott az amerikai alelnök, Joe Biden is.

Porosenko a Bibliára és az ukrán alkotmányra tett esküt és megkapta az elnöki jelképeket. Majd határozott beszédet mondott.

“Békét akarok, és egységessé fogom tenni Ukrajnát. Ezért kezdem a munkát egy béketervvel. Azt kérem mindenkitől, aki most illegálisan fegyvert visel, hogy tegye le. Cserébe büntetlenséget ígérek mindazoknak, akik nem ukrán katonákat vagy civileket öltek meg” – mondta. Rédli Balázs összefoglalója.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik