Nagyvilág

Öt ukrán tévét kapcsoltak le Donyeckben

Felfüggesztették öt ukrán tévécsatorna sugárzását a kelet-ukrajnai megyében az ott kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetésének követelésére - közölte internetes oldalán pénteken a fegyveres harcok dúlta régió műsorszóró társasága.

A “Donyecki Népköztársaság” a társasághoz írott levélében arra hivatkozva követelte az 5-ös csatorna, az 1+1, a Donbassz, az UBR és a News 24 televíziók adásának leállítását, hogy azok műsoraikban “viszályt szítanak az orosz és az ukrán nép között, faji, nemzetiségi és a társadalmi csoportok közötti gyűlöletet keltenek”, támogatják “a neonácizmust, hősként mutatják be a német nemzetiszocializmus bűnsegédeit, erőszakos cselekményekre buzdítanak, és hamis információkat terjesztenek a Donyecki Népköztársaság tevékenységéről”.

A szakadár oroszbarát erők rendszeresen ezekkel a kifejezésekkel és jelzőkkel illetik az új ukrán kormányt támogató csoportokat, amelyeknek fegyveres összecsapásokba torkolló kijevi tüntetései nyomán februárban menesztették Viktor Janukovics elnököt.

A fordulatot követően oroszbarát fegyveres csoportok vették át az ellenőrzést az Ukrajnához tartozó Krím félsziget felett, majd egy sebtében megtartott népszavazás nyomán Oroszországhoz csatolták a területet. Az ukrán kormány jelenleg “terrorellenes” katonai műveleteket folytat a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben, ahol a kijevi kormány legitimitását kétségbe vonó, a régió elszakítására törekvő fegyveres csoportok próbálják átvenni a hatalmat.

A “Donyecki Népköztársaságban” már korábban is előfordult, hogy lekapcsolták több ukrán televíziós csatorna adását, később azonban helyreállították sugárzásukat – írja az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik