Nagyvilág

Őrizetben a kazah államfő volt veje

2002-ben még nagykövet is lett Alijev, majd később kegyvesztetté vált. Hazájában államcsínykísérlettel is megvádolták.

Őrizetbe vette az osztrák rendőrség Nurszultan Nazarbajev államfő volt vejét, Rahat Alijevet, aki ellen egyebek között gyilkosság gyanúja miatt folyik vizsgálat.

Ezt az osztrák hírügynökség az egykori bécsi nagykövet Alijev ügyvédjétől tudta meg, aki azt is elmondta, hogy ügyfele önként jelentkezett, mert együtt kíván működni a hatóságokkal.

Az ügyészség és a belügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg Alijev elfogását. Állítólag szökés veszélyére hivatkozva adtak ki elfogatóparancsot ellene.

Az Alijev-ügy fejezetei évek óta foglalkoztatják az osztrák sajtót és hatóságokat. Az egykoron a kazah államfő szűkebb környezetéhez tartozó, a családjába is benősült férfi 2002-ben lett nagykövet Bécsben, de néhány évvel később kegyvesztett lett apósánál, és leváltották.

Kazahsztánban 2008-ban – távollétében – 20 év börtönre ítélték a Nurbank pénzintézet két – később holtan megtalált – vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták, ezért Ausztriában maradt, majd Máltára költözött. Ő maga tagadta a vádakat, és azt állította, hogy politikai hajsza indult ellene, mert nem titkolta politikai ambícióit. Ausztria elutasította kiadatását, de hatóságai eközben maguk is vizsgálatot folytattak a volt nagykövet ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik