Nagyvilág

Váratlanul lemondott a kazah minisztrerelnök

Az olajban gazdag ország miniszterelnöke jóban volt az államfővel, hiszen ugyanabban az acélüzemben dolgoztak; döntése oka még nem ismert.

Az 55 éves politikus másfél éven át volt a kőolajban gazdag közép-ázsiai ország kormányfője. Lemondását azonnal elfogadta a kazah államfő, Nurszultan Nazarbajev, és közölte, hogy Karim Maszimovot javasolja új miniszterelnöknek.

Maszimovnak nem lesz új a feladat, ő volt Ahmetov előtt Kazahsztán miniszterelnöke, ráadásul már másodszor töltötte be a tisztet.

Ahmetov lemondásának oka egyelőre nem ismert. Nazarbajev két évtizede az olajban gazdag ország első embere, és hatalma akkora, hogy kénye-kedve szerint cserélgetheti miniszterelnökeit. Ahmetov a 73 éves Nurszultan Nazarbajev elkötelezett hívének hírében állt, régóta ismerik egymást, ugyanabban az acélüzemben kezdtek dolgozni.

Ahmetov lemondásakor közölte, hogy a vonatkozó törvénnyel összhangban egész kormánya is lemondott vele együtt, de a miniszterek tovább teszik a dolguk, amíg megalakul az új kormány. A volt szovjet tagköztársaságok közül Oroszország után Kazahsztán a legjelentősebb olajkitermelő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik