Közélet

Nem tudja hazahozni Kazahsztánba vitt lányát a magyar apa

A kicsit engedély nélkül vitte anyja külföldre. Évekbe is telhet, míg a bíróság dönt a gyermek sorsáról.

Amikor meghatározták, kinél marad a gyerek, az anya arra hivatkozott a tárgyaláson, hogy a kislány is kazah állampolgár. Ekkor még nem döntöttek a sorsáról, a bíró azt mondta, nincs hatásköre. Az apa bekérte Elizabet állampolgársági papírját, ekkor derült ki, hogy a kicsi magyar, de már késő volt, a kislány addigra anyjával már Kazahsztánban volt – írja a Blikk.

A férfi hiába tett feljelentést a rendőrségen, az üggyel addig nem foglalkoznak, amíg a kislányt valamelyik szülőnél el nem helyezik, és nem szabályozzák a láthatást. Az édesapa egyelőre nem tudja, mit tegyen, egyetlen megoldás lehet: ha a bíróság végre-valahára kimondja, hogy a gyermeket nála helyezik el. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra.

Lichy József, ügyvéd a lapnak elmondta, újra beadták a papírokat a gyermekelhelyezési perhez, reméli, az állampolgársági dokumentum birtokában végre dönt a bíróság a gyerek sorsáról. Ez azonban véleménye szerint évekig is eltarthat. Panaszt is tettek a nyomozás elmaradásával kapcsolatban, a szakember szerint ugyanis nem járja, hogy az állam ennyi ideig magára hagyja polgárát, és nem is keresi.

Az asszony a bíróságtól és a tiszaújvárosi gyámhivataltól is kérte, hogy a gyereket egy-két hétre a saját ügyeinek intézése miatt magával vihesse Kazahsztánba. A kérelmet mindenhol elutasították, a nő valahogy mégis kijuttatta a kislányt az országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik