Nagyvilág

Valami elkezdődött Szíriában

Legalábbis a külügyminiszter szerint, aki úgy véli, a keddi elnökválasztás vízválasztó az ország történetében.

A szíriai válság politikai megoldása a keddi elnökválasztással elkezdődik – mondta Valíd Moallem külügyminiszter, miután leadta szavazatát.

Ez volt a 73 éves külügyminiszter első nyilvános szereplése azóta, hogy márciusban szívműtéten esett át a libanoni fővárosban, Bejrútban. “Ma az újjáépítés és a megbékélés érdekében megkezdődött a biztonság helyreállítása Szíriában. A válság politikai megoldása ma kezdődik” – jelentette ki a jelek szerint kiváló egészségi állapotban lévő Moallem a közszolgálati televíziónak adott interjújában.

“Üdvözlöm a szíriai embereket, akik bebizonyították, hogy a világon senki sem képes rájuk kényszeríteni az akaratát” – folytatta a férfi, aki nemzeti színű sálat viselt a nyaka körül. A külügyi tárca vezetője demokratikusnak és átláthatónak minősítette a (vitatott tisztaságú) elnökválasztást, amely minden bizonnyal Bassár el-Aszad elnök harmadik hétéves mandátumához fog vezetni.

Haszan Abdalláh en-Núri, a három elnökjelölt egyike eközben kijelentette, hogy új korszak kezdődött: a terrorizmus feletti győzelem korszaka. Aszad mellett a két ismeretlen jelölt a megfigyelők szerint pusztán az államfő újraválasztását legitimálja részvételével.


Így szavaz Aszad elnök és felesége
Forrás: MTI/EPA/SANA

Kedden Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is “bohózatnak” minősítette a választást, amely nem felel meg a nemzetközi előírásoknak. A voksolás eredményét szerinte a katonai szövetség egyetlen tagállama sem fogja elismerni. A voksolást a nyugati országok már előre “a demokrácia paródiájának” nevezték, mivel meglátásuk szerint eleve biztosítva van Bassár el-Aszad újabb győzelme.

Az ellenzék a szavazás bojkottjára szólított fel, részben azért, mert egy törvény gyakorlatilag ellehetetlenítette az összes ellenzéki jelölt indulását, részben pedig a három éve tartó és több mint 162 ezer ember halálát okozó polgárháború miatt.

A harcok az elnökválasztás idején is folytatódtak. Lövedékek csapódtak be a kormányerők által ellenőrzött damaszkuszi városrészekben, a hadsereg pedig a főváros külső negyedeiben támadta a felkelők állásait. A légierő helikopterei hajnalban robbanóanyaggal töltött hordókkal bombázták Daraja városát, de a hadsereg a keleti Deir-ez-Zórt, a déli Deraát, a közép-szíriai Hamát és az északi Aleppót is támadta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik