Nagyvilág

Vadászgépet is lelőhettek a szakadárok Ukrajnában

Szlovjanszknál az ukrán kormányerők megsemmisítették a szakadár fegyveresek több őrhelyét és létesítményét, míg a Moszkva-barát fegyveresek arról számoltak be, hogy Szu-25-ös gépet és helikoptert is kilőhettek.

Nagyon heves lövöldözés folyik a Szlovjanszk melletti Szemenyivka falu környékén, a “terroristák” gránátvetőikkel többször eltalálták a hadsereg páncélozott szállító harcjárműveit, de senkinek sem esett baja – közölte Arszen Avanakov belügyminiszter a Facebook-oldalán.

Páncélozott járművet is kilőttek

Avakov arra kérte Szlovjanszk és a környékbeli települések, Kramatorszk, illetve Krasznij Liman lakóit, hogy ne kockáztassák életüket, maradjanak otthonaikban, és ne közelítsék meg “a terroristák” állásait.

A város “népi polgármestere”, Vjacseszlav Ponomarjov azt állította, hogy a szakadár fegyveresek lelőttek egy Szu-25-ös vadászgépet és egy harci helikoptert, illetve kilőttek négy páncélozott járművet. Ponomarjov két szakadár fegyveres elestéről számolt be.

Egy névtelenül nyilatkozó katonatiszt azt mondta, hogy hadsereg egy katonája meghalt és 13 megsebesült, amikor a lázadók Szlovjanszk közelében tüzet nyitottak járművükre.

Helyszíni beszámolók szerint a város felett harci repülőgépek és helikopterek jelentek meg, tüzérségi tűz robaja is hallatszik. Az Interfax orosz hírügynökség a szakadárokra hivatkozva közölte, hogy páncélozott járművekből álló konvojok tartanak Szlovjanszk felé, sokkal több katonai járműről van szó, mint amennyi már a város környékén van. “Úgy tűnik, hogy harckocsikkal akarnak minket megfojtani” – mondta az egyik felkelő.

Ponomarjov szóvivője, Sztella Horoseva is hatalmas haderő felvonultatásáról tájékoztatta a sajtót. Azt mondta, hogy mintegy száz páncélozott járművet vontak össze a városnál, köztük harckocsikat, Tjulpan (Tulipán) nevű önjáró tüzérségi lövegeket, Gvozgyika (Szegfű) tarackágyúkat, és Grad (Jégeső) rakéta-sorozatvetőket. Mint fogalmazott, kész “virágcsokrot” sorakoztattak fel a városnál.

Turcsinov sikerről beszél

Keddre virradóra Kramatorszk környékén is súlyos harcok voltak, egész éjszaka ágyúdörgést lehetett hallani, lövöldözés és erős robbanások hallatszottak a repülőtér környékéről is. Egyes hírek szerint a Kramatorszk melletti Jasznohirka falunál meghalt három szakadár fegyveres, amikor katonák levegőbe röpítették a gépkocsijukat.

Olekszandr Turcsinov, az államfői teendőket ideiglenesen ellátó parlamenti elnök kedden tájékoztatta a törvényhozást a terrorellenes műveletről. Úgy fogalmazott, hogy a katonák fellépése “meglehetősen sikeres”. A légierő hétfő este megsemmisítette a szakadárok őrhelyeit Luhanszk megyében, meghiúsított egy támadást a határőrök ellen, kedd reggel pedig a katonák sok “terroristát” öltek meg Szeverodonyeckben, amikor felszámolták egy ipari területen berendezett titkos táborukat – mondta Turcsinov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik