Nagyvilág

Saját magukat lőtték a szakadárok

Az ukrajnai szakadárok véletlenül eltalálták a kelet-ukrajnai Luhanszk város megyei adminisztrációs épületét hétfőn, amelyet egyébként ők tartanak megszállva. A légierő kilőtte két aknavető ütegüket.

Luhanszkban, ahol mintegy 400-500 szeparatista fegyveres támadt rá a határőrség egyik laktanyájára hétfő hajnalban, a harcok továbbra sem szűntek meg. Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat nyomon követő katonai szakértő, újságíró információja szerint az ütközetekben eddig öt szakadár vesztette életét és nyolc sérült meg. A határőrök közül heten sebesültek meg, hárman súlyosan. Az értesülést a határőrség is megerősítette.

A szakadárok állítólag az ukrán légierő egy gépét vették célba feltételezhetően hordozható légvédelmi rakétarendszerrel, de a lövedék az önhatalmúlag kikiáltott “luhanszki népköztársaság” tagjai által megszállt megyeháza negyedik szintjébe csapódott be, ahol a megyei tanács elnökének dolgozó- és fogadószobája található. Még nem derült ki, megsérült-e meg valaki, a helyszínre kiérkeztek a tűzoltók és a mentők.

Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője szerint “a luhanszki megyeházában történt robbanást lőfegyverrel vagy robbanóeszközzel való nem hozzáértő bánásmód okozta”. A szóvivő beszámolt arról, hogy a luhanszki határőrlaktanyánál folyó harcok közben az ukrán légierő megsemmisítette a szakadárok két aknavető ütegét. Kiemelte ugyanakkor, hogy a laktanya közvetlen szomszédságában lakóházak vannak, ezért a légierő lehetőségei korlátozottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik