Nagyvilág

Sílövő világbajnok lövi az embereket Ukrajnában?

Az orosz média szerint a 2013. esztendő ukrán sílövő-világbajnoknője mesterlövészként irtja a szakadár felkelőket a kormányerők oldalán a Szlovjanszkban folyó harcokban.

A hírt, miszerint Olena Pidhrusna a sportminiszter-helyettesi fizetését némi mesterlövészkedéssel egészíti ki a kelet-ukrajnai polgárháborús övezetben, előbb a LifeNews televíziós hírcsatorna kürtölte világgá, majd az orosz központi Rosszija-1 híradója is megerősítette. Ugyanezek a hírforrások terjesztik mellesleg azt is, hogy az ukrán hatóságok 5-10 ezer dollár fejpénzt fizetnek egy-egy moszkvabarát terrorista kilövéséért.

Az állítólagos mesterlövészt már meg sem lepték a róla szóló félelmetes hírek: Ez része a szokásos oroszországi propagandának – nyilatkozta a politikussá lett sportoló. A Life-News-nál bevett módszer, hogy közzétesznek egy-egy ősrégi fényképet vagy felvételt, és azt a jelenlegi helyzethez igazítva interpretálják. Az én esetemben például ugyanúgy jártak el, mint amikor baltikumi biatlonistákról állították, hogy a csecsenek oldalán harcolnak az orosz kormányerők ellen.

Olena Pidhrusna elmondta, hogy miniszterhelyettesként bőven akad elfoglaltsága, így politikusként és közszereplőként is rendszeresen előfordul a nyilvánosság előtt. Még saját magára és a szeretteire sem tud elegendő szabadidőt fordítani, nem hogy mesterlövészként kalandozzon holmi Lara Croftként az ország keleti végein.

A téli sportok szerelmesei számára Pidhrusna neve onnan lehet ismerős, hogy 2013 februárjában ő nyerte a nők 7,5 km-es sprintszámát a csehországi Nove Mestóban zajló sílövő-világbajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik