Nagyvilág

Oroszbarát csecsen zsoldosok estek el Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai harcokban elesett, több tucat Moszkva-barát csecsen fegyveres holttestét szállították az elmúlt napokban Csecsenföldre, hogy ott temessék el őket.

Az UNIAN hírügynökség csecsenföldi lakosokra hivatkozva közölte, hogy 35-45 holttestet szállítottak Csecsenföldre, de erről a grozniji hivatalos szervek mélyen hallgatnak. Az áldozatok a Donyeck-medencében harcoltak a szakadárok oldalán, többségük Gudermesz, Salinszk és Urusz-Martak környékéről valók.

400-500 csecsen harcolhat a szakadárok oldalán

Hasonló értesüléseket szerzett a Kavkaz Center nevű honlap, a csecsen lázadók szócsöve, amely szerint 43 elesett csecsent temettek el a kaukázusi köztársaságban, és 32-nek a sorsa ismeretlen. Mindnyájan a Moszkva-barát csecsenföldi elnökhöz, Ramzan Kadirovhoz hű fegyveresek. A Kavkaz Center képeket is közölt róluk. A csecsen hírportál úgy tudja, hogy a donyecki és luhanszki harcokban Kadirov 400-500 fegyverese vesz részt “orosz bűnbandákban” harcolva.

Az elmúlt napokban többször lábra kapott az a hír, hogy csecsen zsoldosok harcolnak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán a Vosztok (Kelet) és a Zapad (Nyugat) osztagokban, de a csecsen elnök ezt a minap határozottan cáfolta. A CNN amerikai hírtelevízió egyik felvételén ugyanakkor ők maguk ismerik el, hogy Kadirovhoz hű fegyveresek. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön beszélt telefonon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és aggodalmának adott hangot emiatt.

Állandó válságövezetté változtatnák Kelet-Ukrajnát

A Financial Times című londoni napilap interjút közölt Andrij Parubijjal, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárával, aki ugyancsak azzal vádolta Moszkvát, hogy Kadirov harcosait küldi Kelet-Ukrajnába, hogy állandó válságövezetté tegye a térséget.

Parubij szerint az ukrán hatóságoknak fénykép- és videofelvételei vannak, amelyek ezt bizonyítják. Moszkva támogatása nélkül szerinte a csecsen zsoldosok nem tudtak volna beszivárogni Ukrajna területére és ott harcolni. Az ukrán hírszerzés olyan információk birtokába jutott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetében ellenezték a nyílt beavatkozást Kelet-Ukrajnában, tartva az újabb nyugati szankcióktól, ezért úgy döntöttek, hogy felforgató csoportokat küldenek oda – mondta Parubij.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik