Nagyvilág

Nem ott zuhant le a maláj gép, ahol keresték

A kutatást vezető ausztrál hatóságok kizártnak tartják, hogy az eltűnt maláj gép az Indiai-óceán azon részén zuhant le, ahol heteken át keresték.

A kutatásban részt vevő hivatalok munkáját koordináló központ (JACC) tájékoztatása szerint az eltűnt MH 370-es járatnak semmi nyomát nem találta a Blufin-21 tengeralattjáró robot. Az ausztráliai közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB) pedig megállapította, hogy az átfésült 850 négyzetkilométeres körzet nem a malajziai repülőgép lezuhanásának a helye. A kutatórobotot szállító Ocean Shield ausztráliai hajó elhagyta a térséget, a keresést befejezték.

Változatlan ugyanakkor az a terv, hogy egy magánvállalat tovább keresi a gépet egy az eddiginél jóval nagyobb területen – közölte az ATSB. A malajziai légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járatának – 239 emberrel a fedélzetén – március 8-án veszett nyoma. A gép roncsait és fekete dobozát azóta sem találják.

Brutális erőfeszítések – csepp a tengerben?

A gépet eddig négy fázisban keresték, az első helikopteres-hajós kutatást jelentett, aztán ezt kiterjesztették más területekre is (műholdas kutatás is), majd jött az Ausztráliától nyugatra fekvő területek átfésülése tengeralattjáró igénybe vételével is, végül megint északabbra kutakodtak (itt látható a repülő lehetséges tartózkodási helye (rózsaszínnel), és a kutatott területek (kékkel)). A maláj, vietnami, kínai hatóságok mellett a kutatás segítették francia, angol, amerikai állami szervezetek, az indiai-óceánon folytatott kutatáshoz 60 hajót és 50 repülőt-helikoptert adott összesen 22 ország. Eddig 47,5 millió dollárba került csak a kutatóhajók indiai-óceánra telepítése, és még 60 millió mehet a további kutatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik