Nagyvilág

Megfojtotta első feleségét a halálra kövezett terhes nő férje

A világszerte felháborodást keltő pakisztáni családi dráma egyik újabb fejezetére derült fény csütörtökön.

Annak a három hónapos terhes nőnek, akit saját hozzátartozói köveztek halálra néhány nappal korábban, a férje bevallotta, miszerint megfojtotta előző feleségét azért, hogy elvehesse a kedden meghalt asszonyt.

A halálra kövezett nő, a 25 éves Farzana Parvín családja emberrablásért feljelentette a férjet, a 45 éves Mohamed Ikbált, s így Parvínt beidézték a lahori bíróságra. A fiatal feleséget kedden hallgatták volna ki, vallomástételére azonban már nem kerülhetett sor, mert saját családjának tagjai, mintegy 30 hozzátartozója kövekkel támadt rá a több mint 10 milliós nagyváros szívében található bíróság bejárata előtt. A jelenetnek szemtanúja volt néhány rendőr, de nem léptek közbe.

A férj az AFP hírügynökségnek csütörtökön elmondta, hogy szerelmes volt Farzanába, emiatt ölte meg hat évvel ezelőtt előző nejét. Mohamed Ikbál borzalmas tettét gyermekei annak idején jelentették a hatóságoknál. A férfit letartóztatták, később azonban bizonyos összeg megfizetése után elengedték.

Belementek, majd mégsem

Farzana családja először beleegyezett a házasságba, később azonban nagyobb hozományt követeltek, amelyet Mohamed elutasított. A pár így szerelemből, s a család beleegyezése nélkül kelt egybe, s ezért támadtak saját rokonai a fiatal nőre.
Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök “azonnali intézkedéseket” követelt csütörtökön Pandzsáb tartomány fővárosa, Lahore hatóságaitól “a fiatal nő ellen a rendőrség jelenlétében elkövetett brutális gyilkosság ügyében”.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön kijelentette, hogy Iszlámábádnak sürgős és hatásos lépéseket kell tennie az úgynevezett becsületgyilkosságok ellen.

William Hague brit külügyminiszter úgy nyilatkozott, feldúlta Farzana Parvín halála, és szintén arra szólította fel a pakisztáni kormányt, hogy fékezze meg ezt a barbár szokást az ázsiai országban.

Az emberi jogok nemzeti bizottságának adatai szerint Pakisztánban tavaly közel ezer nőt öltek meg azért, mert állítólag foltot ejtettek a család becsületén. A testület élesen bírálta, hogy ezeknek a becsületgyilkosságoknak az elkövetői többnyire “büntetlenséget” élveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik