Nagyvilág

Negatív példaként emlegetik Orbánt

Nem szabad futni azok után, akik csak szétrombolni akarják Európát, mint a francia Nemzeti Front, David Cameron brit kormányfő és Orbán Viktor - jelentette ki az Európai Parlament (EP) szocialista frakcióvezetője.

Hannes Swoboda kifejtette, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásához minősített többség szükséges az Európai Parlamentben, ezért Angela Merkelnek és másoknak is “venniük kell a bátorságot a világos beszédhez”, és meg kell mondaniuk “azoknak, akik elutasítják Jean-Claude Junckert, mert túlságosan európai, hogy Európáról van szó”.

Akinek nem tetszik a “közös Európa”, annak másokkal, például Oroszországgal kell szövetségre lépnie – tette hozzá az osztrák szociáldemokrata politikus, kiemelve, hogy “nem szabad futni azok után, akik amúgy is csak szétrombolni akarják Európát”. “Franciaországban láttuk, hogy nem érünk el semmit, ha futunk a Nemzeti Front után. Egy világos ellenkoncepciót kell felmutatni velük szemben, és ez vonatkozik az olyan emberekre is, mint Cameron vagy Orbán” – mondta Hannes Swoboda.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel hétfőn azt mondta, a konzervatívoknak világossá kell tenniük, hogy az Európai Néppártban nincs helye Európa-ellenes és jobboldali populista pártoknak, mint a Fidesz és a Hajrá Olaszország. A CDU főtitkára, Peter Tauber az SPD elnökének nyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy “mint minden családra, a pártcsaládokra is érvényes, hogy az ember nem válogathatja meg a rokonait”. Hozzátette: “Biztos vagyok benne, hogy Sigmar Gabriel ezt gondolja egyes kelet-európai szocialista testvérpártokról.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik