Belföld

Veszélybe került a kétharmad

Rogán Antal a házszabály módosítását kezdeményezte, hogy ne legyen baj a Fidesz kétharmadával. Több évtizedes szokásjogot vágnának sutba.

Rogán a házszabály módosítását kezdeményezte, ezt már tárgyalja is az új Országgyűlés. A javaslat hatályon kívül helyezné az üléseket vezető elnök szavazásokra vonatkozó szabályait – írja a Napi.hu.

Az elmúlt huszonnégy évben, amióta a demokratikus úton megválasztott képviselők ülnek a Parlamentben, az volt a szabály, hogy egy kivétellel a levezető elnök soha nem szavaz. Csak akkor, ha a szavazás döntetlen, ilyenkor pedig az elnök szava dönt, aki legtöbbször a saját frakciója felé szavaz.

Szavazati jog az elnöknek

Rogán a beterjesztett módosítójával szavazati jogot adna a mindenkori levezető elnöknek, mondván, a mostani szabályozás antidemokratikus. Hogy miért fontos az, hogy plusz egy szavazata legyen az ülést vezetőnek?

A jelenleg 199 fős parlamentben 133-an tartoznak a Fidesz-KDNP frakciójához, ez pont kétharmad. Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a szavazásnál a megválasztott képviselők kétharmadának szavazatára van szükség, és ha ilyenkor Kövér László házelnök vagy valamelyik fideszes alelnök nem szavazhatna, akkor nem lenne kétharmad.

Ezen változtatna Rogán, hogy a kétharmad mindig kétharmad legyen.

A Fidesz és a politikai elegancia

A politikában az elegancia ritka erény, bár egy magát polgárinak nevező párt adhatna a polgári erényekre. „Nem elegáns” – mondta ki véleményét az Európai Néppárt bizottsági elnöki jelöltje, Jean-Claude Juncker, amikor is Orbán kijelentette, nem támogatja jelölését. De a Fidesz korábban sem adott sokat az eleganciára – alkotmánymódosítás, ha a „taláros testület” elmeszeli a 98%-os végkielégítéses különadót, a törvényjavaslatok egyéni képviselői módosító indítványokkal történő módosítása (hogy elkerüljék a kötelező parlamenti vitát), a választási szabályok módosítása 2013. január 1. után, pedig a Fidesz törvénybe iktatta, hogy olyan nem lesz stb., stb., stb.

Na majd most, ha jön a konszolidáció, hisz a „nem elegáns lépések” indokaként a sürgető törvényalkotási munkát hozták fel a fideszesek legtöbbször. Konszolidáció? Orbán Viktor így kommentálta a kifejezést: „A konszolidáció a gyávaság szinonimája”.
Akkor tehát az eleganciára is várhatunk még…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik