Nagyvilág

Újabb országban jelent meg az ebola

Öt ember halt meg ebola vírus okozta betegségben a nyugat-afrikai Sierra Leonéban, és fertőzéseket észleltek a szomszédos Guineában is - közölték hétfőn az egészségügyi hatóságok.

Sierra Leonéban most először találkoztak hivatalosan ezzel a betegséggel. Egy laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy az egyik áldozattal a vírus végzett, és valószínűleg szintén az ebola számlájára kell írni négy másik halálesetet is. A kór az ország keleti, Guineával határos részén, Kailahun kerületben szedte áldozatait. A helyszínre specialistákat küldtek, hogy járványügyi vizsgálatot végezzenek.

Guineában is két új fertőzést észleltek a hét végén egy olyan területen, ahol korábban nem találkoztak vele. Az ebola járvány az év első hónapjaiban 168 ember halálát okozta Guineában és Libériában. A betegségnek nincs ellenszere, a megfertőzöttek halálozási aránya elérheti a 90 százalékot is. A vírus miatt összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, és a beteggel külső és belső vérzés végez. Nyugat-Afrikában hivatalosan az idén észlelték először a kórt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik