Nagyvilág

Sikeres az Ebola elleni harc

Sokat javult a helyzet Nyugat-Afrikában az utóbbi két hét alatt.

Jelentős eredményeket értek el az egészségügyi dolgozók az Ebola-járvány megfékezésében Nyugat-Afrikában – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

“Sokat javult a helyzet az utóbbi két hét alatt, a jelek szerint a ragály terjedése lassul, de még nem múlt el a járványveszély” – mondta Jean-Bosco Ndihokubwayo, a WHO guineai koordinátora.

Guineában legutóbb szerdán jelentettek két újabb megbetegedést, de a fertőzöttek nem ismeretlenektől kapták el a ragályt, hanem olyanoktól, akikről már korábban kiderült, hogy megfertőződtek, ez pedig igen fontos a fertőzési lánc felderítése szempontjából – hangsúlyozta Ndihokubwayo.

Libériából április 6-a óta nem jelentettek újabb ebolás megbetegedést.

Nincs gyógymód

A vírus – amely ellen nincs szer, sem gyógymód – legalább 168 ember halálát okozta az utóbbi hónapokban Guineában és Libériában. A betegek 70 százaléka nem élte túl a ragályt.

Afrika nyugati részén szokatlan a kór előfordulása, amely a földrész közepén és keleti felén szedi újra és újra áldozatait. A kontinensen már legalább 15-ször fordult elő Ebola-járvány. A kór lappangási ideje három hét, de az orvosok biztos, ami biztos alapon csak akkor nyilvánítanak járványmentesnek egy területet, ha hat héten át nincs újabb megbetegedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik