Nagyvilág

Csőbombát csempészett a parlamentbe egy ausztrál politikus

Egy bizottsági ülésen kapta elő csőbombának látszó tárgyat, hogy ezzel bizonyítsa mennyire nem biztonságos az épület.

„Viccé vált” a biztonsági ellenőrzés az ausztrál parlament épületében – jelentette ki Bill Heffernan szenátor. Állítását azzal bizonyította, hogy egy hamis csőbombát vitt be gond nélkül a Canberrában található parlamentbe. A kormányzó liberálisok 71 éves politikusa költségvetési bizottság ülésén vette elő egy bevásárló szatyorból a bombának látszó fémcsövet, amikor az ausztrál szövetségi rendőrfőkapitány meghallgatása zajlott.

Az ausztrál parlamentbe nemrég lazítottak a biztonsági ellenőrzéseken. Az új szabályok szerint nem kell átkutatni a képviselőket, munkatársaikat, családtagjaikat és néhány parlamenti dolgozót, akik úgy mehetnek be az épületbe, hogy senki nem nézi meg mi van náluk. Ennek bevezetését költségmegtakarítás indokolta.

Heffernan szenátor szerint ha valakinek van egy parlamenti belépője attól még jelenthet biztonsági kockázatot, azt a példát hozza fel, hogy mi van akkor, ha valakit megzsarolnak. „Erre még rengeteg példát tudnék hozni”- tett hozzá a politikus. A bizottság előtt megjelent rendőrfőkapitány egyetértett vele abban, hogy igen, van biztonsági kockázat az új rendszerben.

Az új szabályok bevezetéséről nem született végleges döntés, egyelőre próbaüzemben működik a rendszer, amelyet a jövő év elején felülvizsgálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik