Közélet

Bombariadó Budapesten: 19 robbanó eszköz került elő

Éjszaka hazatérhetett a kiköltöztetett 270 ember.

Elszállították a főváros VII. kerületében, az Almássy téren, felújítási munka közben talált robbanótesteket, a lakók hazatérhettek otthonukba – közölte Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

15 házból költöztették ki a lakókat

A tűzszerészek 19 ép, különböző típusú robbanótestet, és néhány robbanótest-maradványt találtak a munkagödörben, miután szombat délután riasztották őket. A robbanótesteket vasárnap hajnalban megsemmisítésre elszállították. Ezek után hazaérhetett a 15 környékbeli társasház 272 kiköltöztetett lakója.

A terület lezárása is teljesen megszűnt, semmiféle közlekedési korlátozást nem tartanak fenn – mondta a kommunikációs tiszt.

A lakóknak a társasházak kiürítésekor a Dob utcai és az Alsó erdősor utcai általános iskolát jelölte ki befogadóhelyként a katasztrófavédelem és az önkormányzat.

Ez volt a gödörben

A 19 ép robbanótest között van 11 db 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát, 4 darab 5 kilogrammos páncélököl, egy 37 milliméteres szovjet légvédelmi repeszgránát, egy 122 milliméteres szovjet repeszgránát, egy első világháborús robbanóeszköz, és egy monarchia korabeli repeszgránát. Megtalálták egy ötödik páncélököl maradványát is, széttörve, és külön az öt kilogrammnyi robbanóanyagot. Találtak ezenkívül egy stabilizátorszárnyat és további üres robbanótesteket.

A 37 milliméteres szovjet légvédelmi repeszgránátot a tűzszerészek rendőri felvezetéssel elszállítják a tűzszerész ezred megsemmisítési területére, a többit pedig a honvédség központi gyűjtőjébe – mondta a kommunikációs tiszt.

Várkonyi Mlinda szerint feltehetőleg egy olyan gödörre bukkantak, amelybe a lakosság a II. világháború után összehordott többféle katonai eszközt. Találtak egy teljesen ép német rohamsisakot is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik