Nagyvilág

Ukrajna: a csokoládékirály bejelentette, hogy nyert

Az első exit poll felmérések eredménye szerint Petro Porosenkónak igaza is van, és nem lesz szükség második fordulóra.

A milliárdos Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje vasárnap este bejelentette, hogy megnyerte az ukrajnai elnökválasztást, miután az első exit poll felmérések eredménye szerint ő a választás egyértelmű győztese.

Az úgynevezett nemzeti exit poll felmérés szerint 55,9 százalékot, egy másik – négy tévécsatorna által végzett – felmérés szerint 57,31 százalékot kapott. Ezzel – ha a hivatalos eredmények is alátámasztják ezt az arányt – meg is nyerte a választást, nem lesz szükség második fordulóra – írja az MTI.

Porosenko közölte, hogy elkötelezett  az európai integráció mellett, a választók többségének akaratával összhangban. Kijelentette, hogy első lépései arra fognak irányulni, hogy a háború és a káosz véget érjen, helyreálljon a béke az országban.

A “csokoládékirály” azt is elmondta, hogy elnökként az első útja a szakadár kelet-ukrajnai Donyec-medencébe fog vezetni.

Fotó: Europress/AFP

“Ukrajna soha nem fogja elismerni a Krím megszállását”

Az orosz-ukrán viszonnyal kapcsolatban Porosenko közölte: Ukrajna szuverenitása és területi egysége számára kiemelt fontosságú. A hívei körében ünneplő csokoládégyáros politikus arról is beszélt, hogy az ukrajnai parlamenti választásokat ebben az évben meg kell tartani.

Egyúttal közölte, hogy az ukrán nép a választásokon az ország európai jövője mellett az unitárius államformát támogatta. (Ezzel szembehelyezkedett a föderatív alapú berendezkedéssel, ami a Moszkva által föderalistáknak nevezett szakadárok egyik fő törekvése.) A milliárdos politikus gratulált Vitalij Klicskónak, aki valószínűleg megnyerte a kijevi polgármester-választást.

Nehéz kapcsolat

Porosenko sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy “kapcsolatunk az Oroszországi Föderációval a lehető legnehezebb”. A csokoládégyáros politikus azt mondta, nem emlékszik arra, hogy az utóbbi 200 évben ilyen válság lett volna a két ország között. Ugyanakkor bizakodóan megjegyezte, hogy a tárgyalási folyamat már megkezdődött, méghozzá a genfi keretek között.

“Úgy hiszem, hogy ma az Egyesült Államok és az Európai Unió részvételével folytathatunk tárgyalásokat az Oroszországi Föderációval, vagy más formátumban” – mondta Porosenko, utóbbit azonban nem pontosította.

Megállapította, hogy Ukrajna népe a választások első fordulójában stratégiai döntést hozott azzal, hogy Ukrajna európai integrációja mellett állt ki.

Porosenko azt is kijelentette, hogy Kijevnek új biztonsági megállapodást kell kötnie Moszkvával az úgynevezett budapesti memorandum helyett. (Az 1994-es, Budapesten aláírt memorandumban az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia vállalták, hogy garantálják Ukrajna határait, cserébe amiért Ukrajna csatlakozik az atomsorompó-szerződéshez.)

“Oroszország a szomszédunk, amelynek részvétele nélkül nem biztosítható Ukrajna biztonsága. Szükségünk van egy biztonsági megállapodásra, amely felváltja a budapesti memorandumot” – mondta Petro Porosenko. Leszögezte ugyanakkor, hogy kész együttműködni Oroszországgal. “A kétoldalú kapcsolatokban mutatkozó problémák ellenére, amelyek nem Ukrajna hibájából keletkeztek, elegendő lehetőségünk nyílik arra, hogy a felhalmozódott kérdéseket megoldjuk” – jelentette ki a valószínű új ukrán elnök.

Timosenko csak második

Az ukrajnai főállamügyészség szerint az volt az eddigi legdemokratikusabb választás Ukrajna történetében.

Az exit poll szerint Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a második helyre szorult 12,9, illetve 12,39 százalékával.

Oleh Ljasko független parlamenti honatya harmadik lett a voksok 8,8, illetve 8,7 százalékával. Anatolij Gricenko, a Haza párt parlamenti frakciójából kivált volt védelmi miniszter 6, Szerhij Tihipko régiópárti politikus 4,4, Mihajlo Dobkin, a Régiók Pártjának jelöltje 2,3 százalékot kapott, a többiek ennél kisebb arányban szereztek szavazatokat.

A két szélsőjobboldali jelölt is jelentéktelen támogatást kapott, Oleh Tyahnibokot, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnökét a szavazók 1,5, Dmitro Jarost, a radikális Jobboldali Szektor vezetőjét pedig 1,1 százaléka támogatta.

Az első gratuláció

Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának eddigi elnöke vasárnap este már gratulált is Petro Porosenkónak az elnökválasztáson aratott győzelméhez.

A német kereszténydemokrata Brok – aki hosszú évek óta behatóan foglalkozik Ukrajnával – felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben az ukrán elnökválasztás eredményét, és építő szellemben működjön együtt az új ukrán államfővel.

Ukrajna lakosai “szembeszálltak a megfélemlítéssel, és hazájuk egységére, szabadságára szavaztak” – állapította meg a német politikus.

Obama: újabb lépés Ukrajna egységesítése felé

Az ukrajnai elnökválasztás újabb lépés volt a válság sújtotta ország egységesítése felé – mondta vasárnap kiadott közleményében Barack Obama.

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közlemény szerint az amerikai elnök jelezte: az Egyesült Államok kész együttműködni az új ukrán elnökkel.

Obama nagyra értékelte, hogy a sok provokáció és erőszakos cselekmény ellenére ukránok milliói az ország egész területén az urnákhoz járultak. Még Kelet-Ukrajnában is, ahol az oroszok által támogatott szeparatisták megpróbáltak egész régiókat elszakítani, voltak bátor ukránok, akik el mertek menni szavazni – tette hozzá Obama.

Az amerikai elnök szerint ez a választás újabb fontos lépés volt azon az úton, amelyen az ukrán kormány egységesíteni akarja az országot. Jelezte: az Egyesült Államok kész együttműködni az ország jövendő elnökével, akárcsak a demokratikusan megválasztott parlamenttel, hogy támogassa Ukrajna erőfeszítéseit a fontos politikai és gazdasági reformok megvalósításában.

A KMKSZ is gratulált

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége vasárnap este nyilatkozatban gratulált Petro Porosenko elnökjelöltnek az előre hozott ukrán államfőválasztáson elért eredményéhez.

Az MTI-hez is eljuttatott közleményében a KMKSZ irányító testülete leszögezte: rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az ukrán elnökválasztás megyénkben legitim módon, nyugodt légkörben ment végbe. Szövetségünk következetesen kiáll Ukrajna európai közeledése mellett és az ehhez szükséges demokratikus jogállami intézményrendszer megteremtéséért – áll a nyilatkozatban.

Reméljük, hogy az elnökválasztás eredményeként Ukrajna kilábal a válsághelyzetből, s az országban egy olyan demokratikus jogállam jön létre, amelyben a nemzeti kisebbségek jogait is figyelembe veszik – emlékeztetett gratulációjában a KMKSZ elnöksége.

A kárpátaljai magyar szervezet május 2-án Ungváron választási megállapodást írt alá Porosenkóval, az ukrán elnökválasztás akkor legesélyesebbnek tartott jelöltjével. A KMKSZ támogatása fejében Porosenko vállalta, hogy államfővé történő megválasztása esetén egyebek mellett elősegíti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak biztosítását, a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődését, és közreműködik abban, hogy a közigazgatási reform során érvényesüljenek az egy tömbben élő magyarság érdekei, s legyen parlamenti képviselője az ukrajnai magyaroknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik