Nagyvilág

Kitesznek magukért a németek és a románok

Németországban és Romániában a késő délutáni adatok szerint várhatóan többen vesznek részt a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, mint a legutóbbi, 2009-es választáson, az első hivatalos adatok a részvételi arány emelkedését mutatták. Más uniós tagállamokból alacsony részvételt jelentettek.

Magyarország mellett 20 uniós tagországban szavaztak vasárnap reggel óta, többek között Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Lengyelországban, Horvátországban és Romániában járulnak az urnák elé a szavazók, hogy megválasszák az európai parlamenti képviselőket.

96 mandátum a tét a németeknél

A német szövetségi  választási bizottság délután közölt adatai szerint Németországban 14 óráig a választásra jogosultak 25,6 százaléka voksolt. A legutóbbi EP-választáson ugyanebben az időpontban csak 20,2 százalékos volt a részvételi arány, és urnazárásig 43,3 százalékra emelkedett. Németország küldi a legtöbb képviselőt az EP-be, a vasárnapi választáson 96 mandátum sorsáról döntenek, ami a 751 tagú parlament több mint 10 százaléka. A képviselői helyekre 25 párt és egyesület 1053 jelöltje pályázik.

Hozzájárulhatott a választási részvételi arány emelkedéséhez, hogy vasárnap tíz tartományban önkormányzati választásokat is tartanak, Berlinben pedig népszavazást tartanak arról, hogy építsenek-e lakásokat a 2008-ban bezárt Tempelhof repülőtér kifutópályáinak térségében.

Fotó: Europress/Getty Images

Románia is aktív, de az erdélyi magyarok nem tolonganak

Romániában a 2009-es voksoláshoz képest nőtt az érdeklődés az európai parlamenti (EP-) választások iránt: vasárnap délután 16 óráig a névjegyzékben szereplő több mint 18 millió állampolgár 18,4 százaléka adta le voksát. A legutóbbi választáson ugyanebben az órában az országos részvétel még nem érte el a 15 százalékot. Romániában helyi idő szerint reggel 7 és este 9 óra között tartanak nyitva a szavazóhelyiségek. Az országos részvétel sem a 2009-es, sem a (csatlakozása évében rendezett) 2007-es EP-választáson nem érte el a 30 százalékot: az idei részvétel várhatóan meghaladja ezt az értéket.

A romániai szavazók megnövekedett érdeklődése közepette idén már nem lehet arra számítani, hogy az erdélyi magyar részvétel meghaladja az országos átlagot és a magyar közösség így számarányánál magasabb képviselethez jut az EP-ben. Míg 2009-ben hat magyarlakta megyében volt átlagon felüli részvétel délután négykor, most csak háromban: Hargita (21%), Bihar (19%) és Szatmár (18,6%).

Az olaszok nem siettek az urnákhoz

Olaszországban rendben zajlott a szavazás. Kora délután még csak a délelőtti részvételi adatok láttak napvilágot, eszerint a szavazók mindössze 16,7 százaléka adta le voksát 12 óráig. Délen rendkívül gyér volt a részvétel, az északi tartományokban viszont magasabb.

A horvátok az árvízzel kínlódnak

A 16 órás adatok szerint Horvátországban a 3,8 millió szavazásra jogosult polgár 16,45 %-a élt a szavazati jogával, és szavazott a 25 lista valamelyikére az európai parlamenti választásokon.

Ivo Josipovic államfő vasárnap kijelentette; a jövendő 11 európai parlamenti képviselőtől aktív részvételt vár az európai döntéshozatalban és persze a legjobb döntések meghozatalát Horvátország számára.  A választópolgárok 6258 helyen adhatják le a szavazataikat Horvátországban, míg 79 helyen külföldön. Az árvíz sújtotta területekre még sokan nem térhettek vissza, ezért számukra lehetővé tették a választást azokon a településeken, ahol épp tartózkodnak.

Magyarország zágrábi és eszéki külképviseletén összesen 51 magyar állampolgár jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával.   Horvátországban 2013 áprilisában tartottak EP-választást, mivel az ország 2013. július 1-én lett az Európai Unió tagja. Ekkor a horvát választópolgárok 12 mandátumról dönthettek, eggyel többről, mi a mostani választáson. A tavalyi választáson a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette szövetség 6 mandátumot szerzett, a Szociáldemokrata Párt (SDP) által vezetett koalíció 5 képviselőt küldhetett az EP-be, míg a Horvát Munkapárt egy képviselői helyet szerzett. Ekkor a választásra jogosultak 21 százaléka élt szavazati jogával.

30 kampánycsend sértés Szlovéniában

Rendben folyik a szavazás Szlovéniában, habár péntek éjfél óta 30 kampánycsend sértési esetet jelentettek be a hatóságoknak.

Vasárnap 11 óráig a több mint 1,7 millió választásra jogosult állampolgár 8,29 százaléka járult az urnák – közölte a szlovén nemzeti választási bizottság. A legtöbben Ljubljanában, és a fővárostól 20 kilométerre északra fekvő Kranjban voksoltak. Az előrejelzések a 2004-es és a 2009-es voksoláshoz hasonlóan alacsony, 28 százalék körüli részvételi arányt jósolnak.

A szlovének egyébként 118 jelölt közül választhatják ki azt a nyolcat, aki a következő öt évben az uniós parlamentben az országot képviselheti. Elemzők szerint viszont az EP-választást a politikusok inkább az előre hozott választások főpróbájának tekintik, és az eredmények tükrébe lesz még idejük arra, hogy a júliusra tervezett parlamenti választásokra felkészüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik