Nagyvilág

Védőoltással kémkedett a CIA

Oszama Bin Laden után is így kutattak. Most megígérték, soha többet. Nem is fogják felhasználni az így szerzett DNS-mintákat

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztségviselője ígéretet tett arra, hogy a jövőben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem használ védőoltási programokat kémtevékenységének fedezésére.

A CIA ezt a cselt vetette be Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének felkutatására, akivel végül 2011-ben Pakisztánban egy amerikai kommandó végzett.

Így kapták el az al-Kaida-vezért

Lisa Monaco, Barack Obama amerikai elnök belbiztonsági tanácsadója május 16-án levelet küldött tizenhárom neves közegészségügyi oktatási intézmény dékánjának, amelyben kifejtette, a CIA beleegyezett, hogy nem használ többé oltási programokat vagy egészségügyi dolgozókat hírszerzési célokból. Emellett azt is megerősítette, hogy nem használják fel az oltási programok során megszerzett genetikai anyagokat, DNS-mintákat sem.

Sakil Afridi pakisztáni orvos 2011-ben hepatitis elleni védőoltási kampányt szervezett Abbotábádban, hogy DNS-elemzéshez szükséges mintákat gyűjtsön, és ennek segítségével Oszama bin Laden nyomára akadjon. A DNS-es azonosítás nem járt sikerrel, viszont az orvos révén sikerült fényt deríteni a terroristavezér küldöncének hollétére, és a CIA őt követve jutott el bin Ladenhez.

Az orvost tavaly 33 év börtönbüntetésre ítélte egy pakisztáni bíróság, tavaly augusztusban azonban új eljárást rendeltek el ügyében.

A valódi célok sérülnek

Korábban egészségügyi hatóságok egy csoportja, köztük az oktatási intézmények dékánjai is nyilvánosan bírálták az oltási programok használatát a CIA gyakorlatában. Rámutattak arra, hogy több pakisztáni egészségügyi dolgozó halálában is szerepet játszottak, és az amerikai hírszerzés gyakorlata aláássa a gyermekbénulás vírusa elleni küzdelmet is.

Monaco levelében megerősíti, hogy az Egyesült Államok támogatja a gyermekbénulás felszámolására indított kezdeményezést és a vírus terjedésének megakadályozását. A Fehér Ház közleménye néhány nappal azután került napvilágra, hogy Pakisztán egészségügyi minisztériuma bejelentette, az ország elhagyása előtt mindenki számára kötelezővé teszi a gyermekbénulás elleni védőoltást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május elején közölte, hogy a gyermekbénulásért (poliomyelitis) felelős vírus már a világ legalább tíz országában felütötte a fejét, és ismét komoly fenyegetést jelent. A WHO hozzátette: Pakisztán, Szíria és Kamerun nem akadályozta meg, hogy a betegség a határaikon túl is terjedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik