Nagyvilág

„Bohózat a népszavazás”

A voksolók 94-98 százaléka a kelet-ukrajnai Luhanszk megye függetlensége mellett döntött. Az ukrán házelnök közleményben ítélte el a referendumot.

A kijevi hatóságok számára semmilyen jogkövetkezménnyel nem járó bohózatnak nevezte a kelet-ukrajnai népszavazást hétfőn Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő.

A politikus közleményben ítélte el a referendum megtartását. Ebben úgy vélekedett, hogy a folyamat, amelyet az Oroszországi Föderáció vezetése sugalmazott, pusztító hatású Donyeck és Luhanszk megye gazdaságára, veszélybe sodorja az ott élők életét, valamint  jólétét. Az a célja, hogy aláássa a helyzetet Ukrajnában, megakadályozza a május 25-re tervezett elnökválasztást, és megdöntse a kijevi vezetést – tette hozzá.

A kijevi vezetés mellett több külföldi ország közölte, nem ismeri el a kelet-ukrajnai úgynevezett népszavazások eredményét.

Elsöprő fölényben az elszakadáspártiak

Olekszandr Malihin, a szakadárok által egyoldalúan kikiáltott “luhanszki népköztársaság” választási bizottságának elnöke azt mondta, hogy hétfő reggelig 28 választó kerületi szavazóbizottságban dolgozták fel a vasárnapi népszavazás voksait. Hozzátette, hogy várják még a szavazatokat azokról területekről, ahol a kijevi vezetés által felállított Nemzeti Gárda tevékenysége nehezítette a szavazást. Az előzetes adatok szerint a szavazók 94-98 százaléka támogatja a megye függetlenné válását, s a részvételi arány 81 százalékos volt – mondta.

Malihin közölte: helyi idő szerint délre (13 óra) várják a pontosabb adatokat, illetve a Moszkvában lakó luhanszkiak szavazásának összesítését, amit szintén beszámítanak majd a végeredménybe.

Roman Ljahin, a szakadárok által donyecki népköztársaságnak kikiáltott Donyeck megye választási bizottságának elnöke vasárnap este  az előzetes eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a választópolgárok 89,07 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, míg 10,19 százalékuk ellene szavazott. Ljahin szerint a részvételi arány náluk 74,87 százalékos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik