Nagyvilág

Szankciók: Moszkva visszavág

Válaszlépéseket határozott el a moszkvai kormány az Oroszország elleni, egyes orosz hivatalos személyeket, illetve vállalatokat sújtó legutóbbi amerikai és kanadai szankciók miatt, de az érintettek listáját nem hozza nyilvánosságra.

A moszkvai külügyminisztérium csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy Oroszország – mint fogalmazott – nem hagyja figyelmen kívül az Egyesült Államok és Kanada által életbe léptetett szankciókat.

“A szankciók általában nem tartoznak a mi módszereink közé, a barátságtalan lépések azonban válaszra kényszerítenek bennünket” – fogalmazott a külügyminisztérium szóvivője, utalva arra, hogy Washington és Ottawa legutóbbi szankciói ez alól nem jelentenek kivételt.

A külügyminisztérium nem közölt részleteket az orosz válaszlépésekről, sőt nyomatékosan utalt arra: Moszkva szándékosan nem hozza nyilvánosságra, hogy kiket sújtanak az orosz válaszlépések. “Az érintettek megtudják ezt akkor, amikor vízumért folyamodnak” – hangzott a hivatalos moszkvai nyilatkozat.

Az Egyesült Államok és Kanada április végén, illetve május elején Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetéhez tartozó kormánytisztviselőkre és vállalatokra vetett szankciókat, hivatalos indoklás szerint megtorlásul azért, mert Moszkva mélyíti a kelet-ukrajnai válságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik