Nagyvilág

Kitiltják az éjszakai klubokból a hivatalnokokat

A kínai kormány a meglepő döntést a korrupcióellenes harccal indokolja. Szigorú büntetésre számíthat, aki lebukik.

A kínai kormány korrupcióellenes harcának részeként tilos mostantól a nyilvános szórakozóhelyek látogatása a dél-kínai Kuangcsou hivatalnokainak.

Az állami állást betöltőknek az éjszakai klubok, diszkók és zenés bárok látogatásától kell tartózkodniuk, áll a kuangcsoui városi fegyelmi ellenőrző bizottság által kiadott közleményben, mely szigorúan tiltja az említett helyekre való belépést is.

A dokumentum a lakosságot a szabályszegők lebuktatására, levélbeli, internetes vagy telefonos bejelentésekre bátorítja, s úgy fogalmaz: az előírás ellen vétőket a hatályos rendelkezéseknek megfelelően szigorúan megbüntetik.

A szabályozás a kínai kormány 2012 végén meghirdetett átfogó országos korrupcióellenes harcának, s a tízpontos tiltólistának is része. A lista a hivatalnokok megregulázását szolgálja, így kenőpénzek elfogadását, közpénzek indokolatlan költését és a személyes luxuskiadásokat tiltja.

A kampány részeként szerdán egy másik dél-kínai város, Lejsan szintén új rendelkezést vezetett be: itt a hivatalnokok számára a madzsong játékot tiltják, mondván, az a szerencsejáték egy formája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik