Nagyvilág

Lemondatták a thaiföldi kormányfőt

A hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette szerdai ítéletében a thai alkotmánybíróság Jinglak Sinavatra kormányfőt és kabinetjének számos tagját.

A vád a thai nemzetbiztonsági tanács vezetőjének, Thauil Plienszrinek 2011-es áthelyezésével függ össze, ami az ellenzék szerint a kormányzó Puea Thai párt érdekeit szolgálta. Az ítélet szerint az áthelyezésben bűnrészes a kabinet kilenc tagja is, ezért a miniszterelnök mellett nekik is távozniuk kell – írja az MTI.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Thaiföldön a korlátozott jogkörű, ügyvivő kormány hatalmát mára aláásták a több mint hat hónapja zajló utcai tiltakozások, valamint az ellene indított különböző jogi eljárások. A miniszterelnök ellen az országos korrupcióellenes bizottság is vizsgálatot folytat a rizstermesztők segélyezési programja miatt.

A thai kormány szerdai ülését követően Bangkokban bejelentették, hogy Nivatthamrong Bunszongphaiszan kereskedelmi miniszter veszi át a kormányfői teendőket Sinavatra távozó miniszterelnöktől. Az alkotmánybíróság szerdai döntésében nem volt hajlandó megnevezni az ország következő kormányfőjét, mondván, hogy jogköre erre nem terjed ki.

A bátyja bábja

Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolja az eddigi kormányfőt, hogy 2006-ban megbuktatott bátyja, Thakszin Sinavatra bábja volt, és annak korrupciós politikáját folytatta. A tavaly novemberben kezdődött tömegtüntetéseken eddig legalább 25-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.

Szakértők szerint a mostani bírósági döntés nem jelent megoldást az országban kialakult zűrzavaros helyzetre. A Thakszin-klán támogatóinak számító vörösingesek ugyanis máris jelezték, hogy készek az utcákra vonulni, tiltakozásul az “igazságügyi puccs” ellen. Elhatározásuk újabb erőszakhullám kezdetét jelentheti az országban.

Thaiföldnek tavaly decembere óta van ügyvezető kormánya, miután Jinglak Sinavatra a kormányellenes tüntetések ellehetetlenítésére tett kísérletként feloszlatta a törvényhozást. Az azt követően megtartott parlamenti választások megtartását megzavarták, az eredményeket törölték. Az újabb választásokat július 20-ra tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik