Gazdaság

Thaiföld már nem menő az utazási irodáknál

Megtorpant az érdeklődés a thaiföldi utazások iránt, de a Karib térség feljövőben van.

Thaiföld évek óta az IBUSZ téli árualapjának egyik legfontosabb területe. Az idei téli szezon előfoglalási időszakában, kezdetben a 2012/13 téli szezonhoz képest látványosabb keresletet tapasztaltak, majd a kialakult belpolitikai helyzet hatására hirtelen megtorpant az érdeklődés – mondte el Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vezérigazgatója az MTI-nek.

Feljövőben Mexikó, Dominika, Kuba

Azóta árcsökkentéssel próbálják élénkíteni a keresletet, ami véleménye szerint eredményre vezet azzal együtt, hogy folyamatos és naprakész információval látják el az utasokat.

Ugyanakkor a thaiföldi utak iránti érdeklődés csökkenésével párhuzamosan látványosan nőtt a Karib térség iránti kereslet, Mexikó, Dominika, Kuba esetében minden korábbinál nagyobb árbevételt realizáltak, amely a kereslet átcsoportosulásának lehet az eredménye.

Már elkezdték a 2014/15 téli szezon előkészítését és a kapacitások lekötését, amelynél az idei évhez képest Thaiföld esetében 10-15 százalékos emelkedéssel számolnak.

Az általános gazdasági helyzet is tehet a visszaesésről

Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője az MTI érdeklődésére azt közölte: ebben a téli szezonban több utat adtak el Thaiföldre, mint tavaly, azonban a foglalások nagy része még a krízis előtt történt. Ebben az időszakban már csak szórványosak az eladások erre az úti célra, így nem igazán tudják lemérni a belpolitikai helyzet hatását.

Molnár Judit, az OTP Travel Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: a társaság nem tapasztalt érezhető visszaesést ebben a viszonylatban, igaz, hogy lekötött helyekkel nem hirdettek charter-járatokat Thaiföldre az utazási irodák.

Az egyéni turisták utaznak, de tömeges érdeklődés nincs ebben a szezonban – mondta. A szakember sokkal inkább az általános gazdasági környezetnek és nem a zavargások hatásának tulajdonította az érdeklődés csökkenését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik