Nagyvilág

Eltűnt a drogos polgármester

Rob Fordról korábban az a hír járta, hogy szabadságra és elvonóra megy, de az amerikai klinikára nem érkezett meg. Nem tudni, hol van.

A torontói polgármesterről nemrég kikerült egy újabb botrányos videó, amelyen a politikus állítólag crack kokain szívása közben látható. A kanadai városban október 27-én tartanak polgármester-választást, de Ford felfüggesztette kampányát és elvonóra jelentkezett be, Chicagóba repült – állítólag.

Visszafordult

A The Daily Beast azonban most arról ír, hogy Rob Ford eltűnt. Elrepült ugyan Chicago felé, hogy részt vegyen egy rehabilitációs programon, de az országba nem lépett be. A helyi kanadai konzul szerint nem tagadták meg tőle az amerikai hatóságok a belépést, önként fordult vissza a határon.

Itt éppen varázsol
Gif: Tumblr

Hogy hol van most a botrányhős polgármester, azt azonban nem tudni. Testvére, Doug Ford állítólag tudja, merre jár most, de egyéb részletet nem árult el, ügyvédje is csak annyit mondott, korábban kinéztek egy másik rehabilitációs központot is, ott fog eltölteni néhány hetet.

Híres drogosok

A 19. században még nem számított a okain illegálisnak, ekkor sok értelmiségi és művész használta. A kokain az egyik legrégebbi természetes stimuláns, már i.e. 3000 környékén rágcsáltak az Andok lejtőin lakó őslakosok kokacserjelevelet. De míg a bennszülöttek csak vallási céllal használták a szert, a hódító spanyolok már azért adták nekik rendszeresen, hogy a ritka levegőjű vidék bányáiban robotoló őslakosok minél többet dolgozhassanak…

Albert Niemann 1859-ben vonta ki a levelekből először a kokain vegyületét. Az 1880-as évektől egyre többször használták a gyógyításban, Siegmund Freud pedig antidepresszánsként és impotencia-gyógyszerként írt fel kokaint betegeinek, és maga is használta. A XX. század elejére népszerű frissítő lett: a Coca-Colában is volt, illetve számos híresség ivott kokaintonikot. 1903-ra azonban a kólagyártó cég kivonta a kokainszármazékot az italból (ma már lassan minden káros anyag kikerül a kólából, jobb későn, mint soha), és az orvostársadalom lassan felismerte a szer veszélyeit. Mára a világ második legnépszerűbb kábítószere.Freud mellett Thomas Edison is magához vett rendszeresen kokainszármazékokat.

Erdős Pál matematikus is használt brutális serkentőket: amfetaminnal bírta a napi 19 órás munkát, no meg azt a régi szokását, hogy egyszer csak becsöngessen valamelyik barátjához, hogy „megnyissa elméjét” egy fontos társalgás keretén belül. Amikor egy barátja, állítván, hogy Erdős függő, felajánlott 500 dollárt arra az esetre, ha egy hónapig nem nyúl a serkentőhöz, Erdős belement az alkuba – egy hónapig szenvedett, mint a kutya. Aztán azt mondta: „bebizonyítottam, hogy nem vagyok függő. De dolgozni képtelen voltam, reggelente felkeltem, és csak bámultam az üres lapot. Akár egy átlagembernek, semmi ötletem nem volt. Te egy hónappal visszavetetted a matematika fejlődését.”

Steve Jobs és Bill Gates LSD-t használtak boldogult ifjúkorukban, Andy Warhol egy obetrol nevű szert tolt, Miles Davis egy ideig heroinfüggő volt, míg Balzac koffeinfüggőként írt. Gyakran dolgozott 48 órán át egyfolytában, és közben öntötte magába a kávét. Emiatt aztán ki is tágult szívének bal artériája, ami halálában is szerepet játszhatott.

Énekesek: Edith Piaf, Maria Callas (utóbbi Quaaludes-ot szedett) is drogoztak, Truman Capote író pedig ugyanúgy drogfüggő volt, mint egyik filmes megtestesítője, a nemrég meghalt Philip Seymour Hoffman színész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik