Élet-Stílus

Receptváltoztatásra kényszerítették a Coca-Colát

A világ legnagyobb élelmiszeripar cége egy online petíció után kivonja az egyik vitatott adalékanyagát az italaiból – írja a BBC News.

A brómozott növényi olaj, rövidítve BVO az üdítőóriás olyan gyümölcsös- és sportitalaiban található, mint a Fanta és a Powerade. A cég nagy riválisa, Pepsi már tavaly megszabadult az anyagtól, amely a Gatorade sportitalában, és a Mountain Dew-ban volt – olvasható a BBC News oldalán.

Az italgyártók a brómozott nyövényi olajat egyébként stabilizátorként használta az italaiban, amelyek arra szolgál, hogy a különböző komponensek ne váljanak szét.

Így készül a házi Powerade

Bár a BVO megítélése nem teljesen tiszta a Coca-Cola szóvivője állítja, hogy szer eltávolítása nem élelmiszerbiztonsági okokból történt, mert ők mindig minden országban megfelelnek a helyi biztonsági előírásoknak. „A termékek biztonsága és a minősége, mindig is legfelsőbb priorítás volt számunkra” – állítja.

A neves Mayo Clinic vegyi kutatói szerint mindezek ellenére az üdítőkben fogyasztott BVO-nak negatív egészségügyi hatásai vannak, memóriavesztést, bőr- és idegproblémákat is okozhat.

A két nagy italgyártó óriás lépését egy online kampány kényszerítette ki, amit egy Mississippiben élő tinédzser Sarah Kavanagh indított el a Change.org oldalon, és több ezren írták alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik