Nagyvilág

Megint lebukott a drogozó polgármester

Rob Ford Toronto első embere felfüggeszti újraválasztási kampányát, szabadságra és elvonókúrára megy, miután felbukkant egy újabb videó, amelyen a politikus állítólag crack kokain szívása közben látható.

Ezt helyi idő szerint szerda éjjel Ford ügyvédje jelentette be. A videó és annak következményei csütörtökön nagy port vertek fel a kanadai és az amerikai médiában. Torontóban október 27-én tartanak polgármester-választást.

Az új felvételt, amelyről elsőként a The Globe and Mail című, tekintélyes torontói napilap számolt be, egy önmagát kábítószerárusnak mondó készítette titokban a polgármester nővérének házában, az alagsorban, állítólag szombatra virradó éjjel. Kathy Ford bevallottan kábítószerfüggő.

A három klipből álló, mobiltelefonnal készített felvételből, amelyet a díler egy “legkevesebb hat számjegyű” összegért árul, a lap képeket közölt. A videót a The Globe and Mail két újságírója is megtekintette.

A 44 éves polgármester mintegy egy évvel ezelőtt vált világszerte hírhedtté, amikor egy másik kábítószerárus, Mohamed Siad a kanadai és az amerikai sajtónak eladásra kínált fel egy videót, amelyen Ford crackezett. A politikus előbb hónapokig tagadta, hogy kábítószerezett volna, majd – miután a rendőrség is a felvétel birtokába jutott – elismerte, hogy részegen így tett, de azt is hangoztatta, hogy nem függő.

Hosszú és érdekes bűnlajstroma van

Rob Fordról azóta több felvétel készült, amelyeken furcsán viselkedik, és úgy tűnik, hogy valamilyen tudatmódosító szer befolyása alatt áll. A polgármestert emellett meggyanúsították rasszista kifejezések használatával, munkatársai megfenyegetésével, valamint azzal, hogy nyílt szexuális ajánlatot tett egy kolléganőjének, továbbá kokainport szippantott fel egy étteremben. Ford mindezt tagadta.

A politikust a legnépesebb kanadai város önkormányzati tanácsa novemberben, egy bohózatba illő jelenetekkel tarkított hétfői ülésén csaknem minden jogkörétől megfosztotta. Ez azonban nem vette el a kedvét attól, hogy ismét versenybe szálljon az elöljárói posztért.

A független Fordot 2010-ben Toronto konzervatív elővárosainak támogatása segítette hivatalába. Ezek lakóinak azért esett rá a választása, mert elegük volt a városháza elitista politizálásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik