Nagyvilág

Népirtás zajlik Ukrajnában, a duma elnöke szerint

Az orosz politikus úgy látja, hogy büntetőexpedíció" zajlik azok ellen, akik "az emberi jogok védelmét követelik és Ukrajna föderális állammá való átalakítását akarják.

Népirtásnak nevezte az orosz parlament alsóházának elnöke az ukrajnai Szlovjanszkban a Moszkva-barát mozgalmárok ellen végrehajtott előző napi hadműveletet. “Az orosz és az ukrán nép elleni népirtással nézünk szembe” – fogalmazott Szergej Lariskin, a duma elnöke kedden Belgrádban egy, a Balkánnal foglalkozó nemzetközi konferencia alkalmával.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter keddi közlése szerint az ukrán kormányerők több mint 30 Moszkva-barát fegyverest megöltek, több másikat megsebesítettek hétfőn a Donyeck megyei Szlovjanszk körüli harcokban. A rendfenntartók a hétfői összecsapásokban négy embert veszítettek és 20 tagjuk megsebesült.

Lariskin szerint “büntetőexpedíció” zajlik azok ellen, akik “az emberi jogok védelmét követelik és Ukrajna föderális állammá való átalakítását akarják”. Az orosz politikus ezzel összefüggésben utalt a május 2-i odesszai összecsapásra is, amelyben több mint negyvenen meghaltak.

Lariskin kijelentéseivel egy időben Bécsben újabb diplomáciai egyeztetés kezdődött azzal a céllal, hogy megelőzzék az az ukrajnai válság további éleződését, ezúttal az Európa Tanács égisze alatt. A mintegy harminc országból érkezett külügyminiszterek között van Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyi vezető is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik